ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Σκόπια: Φυλακισμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες ψηφισαν από σήμερα

Δημοψήφισμα Σκόπια: Φυλακισμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες ψηφισαν από σήμερα

Δημοψήφισμα Σκόπια - Συμφωνία των Πρεσπών:Άτομα με ειδικές ανάγκες, φυλακισμένοι και ομογενείς ψηφίζουν απο σήμερα - Έπεσε η αυλαίατης προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στα Σκόπια ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής (30/09) για τηνΣυμφωνία των Πρεσπών- Το μεγάλο ερώτημα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων - Τι θα συμβεί αν ο Ζάεφ χάσει το στοίχημα και επικρατήσει το «ΟΧΙ»;

Η απόφαση στο δημοψήφισμα στα Σκόπια επικυρώνει ή ακυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι «συμφωνείς με την είσοδο της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος τη συμφωνία που υπέγραψαν Σκόπια και Ελλάδα». Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ το Σάββατο (29/09) θα ψηφίσει η διασπορά αλλά και κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ΜΙΑ, η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει από σήμερα 29/09 για τις ειδικές κατηγορίες που δεν μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα.

Μάλιστα σε 69 από τους 80 δήμους, περίπου 1.859 είχαν ήδη εγγραφεί στην ψηφοφορία για σήμερα.

Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών επισκέφτηκαν τα σπίτια τους και έτσι μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν δημόσιους χώρους όπου ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το επόμενο τριήμερο.

Στο μεταξύ, σε 11.907 ανέρχονται οι τοπικοί παρατηρητές του δημοψηφίσματος ενώ άλλοι 439 προέρχονται από ξένες χώρες και Οργανισμούς. Από τον ΟΑΣΕ ανατέθηκαν 197 εξωτερικοί μόνιμοι υπάλληλοι, 35 από την αμερικανική πρεσβεία και οι υπόλοιποι παρατηρητές προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και χώρες των Βαλκανίων. Επιπλέον, 83 δημοσιογράφοι έχουν ήδη διαπιστευτεί από 32 ξένα μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε» και το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ενώ ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ απηύθυνε κάλεσμα αποχής.

Ο Ιβάνοφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας "Μακεδονίας"».

Αποτυχία του δημοψηφίσματος «βλέπει» η αξιωματική αντιπολίτευση

Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή θα αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nezavisen Vesnik».

Ο Χρίστιαν Μίτσοσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν «κατά» θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν «υπέρ».

Τι θα γίνει όμως αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, διότι πριν από ένα μήνα ο ίδιος ο Ζάεφ έλεγε πώς αν το δημοψήφισμα είναι αρνητικό τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί αμέσως και θα προκαλέσει εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αφήνει να εννοηθεί ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει και τόση σημασία, αφού όπως ισχυρίζεται το δημοψήφισμα έχει περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο, παρά θεσμικό και συνταγματικό.

Η αλήθεια όμως είναι πώς αν επικρατήσει το «ΟΧΙ», ο Ζάεφ θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και προφανώς όλο το προσύμφωνο των Πρεσπών θα πάει περίπατο.

Στα Σκόπια θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές και πλέον θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά τόσο για το κρατίδιο των Σκοπίων, όσο και για τις σχέσεις του με την Ελλάδα.