ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικό θρίλερ στην Τουρκία: Ομάδα 15 εκτελεστών δολοφόνησε δημοσιογράφο της Washington Post

Αστυνομικό θρίλερ στην Τουρκία: Ομάδα 15 εκτελεστών δολοφόνησε δημοσιογράφο της Washington Post

Οι τουρκικές αρχές έχουν αδιάσειστες πληροφορίες για την τύχη του προβεβλημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται επί έξι ημέρες, δήλωσε σήμερα 7 Οκτωβρίου ο σύμβουλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ερντογάν και προσωπικός φίλος του Κασόγκι, ο Γιασίν Ακτάι, στο CNN Turk.

Όπως είπε ο ίδιος, ο Κασόγκι δεν βγήκε «με φυσιολογικό τρόπο» από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει την Τρίτη για να πάρει τα απαιτούμενα έγγραφα για τον γάμο του. Ο Ακτάι πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί.

O Ακτάι εξέφρασε την άποψη ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή και δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως μια ομάδα από 15 Σαουδάραβες είναι «σχεδόν βέβαιο ότι εμπλέκεται» στην υπόθεση και σχολίασε ότι οι δηλώσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων σχετικά με την απουσία αρχείου από κάμερες ασφαλείας δεν είναι αληθείς.

Αργά χθες το βράδυ τουρκικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο την περασμένη εβδομάδα, μια ενέργεια την οποία χαρακτήρισαν σκόπιμη και με στόχο έναν προβεβλημένο επικριτή των ηγετών του Ριάντ.

Σαουδαραβική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι κλιμάκιο σαουδαράβων ερευνητών έφθασε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις έρευνες για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τις παρακολουθούμε στενά», είπε ο αξιωματούχος.

Το Λονδίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικά σοβαρούς τους ισχυρισμούς» που θέλουν τον Κασόγκι να έχει δολοφονηθεί μέσα στο προξενείο.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η αστυνομία «εκτιμά από τα πρώτα της συμπεράσματα ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που μετέβη γι’ αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη και αναχώρησε την ίδια ημέρα», μια πληροφορία που αρνείται το Ριάντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ ερωτηθείς από το AFP.