ΚΟΣΜΟΣ

«Τρόμος» Ερντογάν για νέο «πόλεμο» από ΗΠΑ αν δεν βρεθεί ο δημοσιογράφος της Washington Post

«Τρόμος» Ερντογάν για νέο «πόλεμο» από ΗΠΑ αν δεν βρεθεί ο δημοσιογράφος της Washington Post

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα 7 Οκτωβρίου ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος.

Χθες τουρκικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας το σενάριο αυτό ως σκόπιμη στοχοποίηση ενός ένθερμου επικριτή των ηγετών του Ριάντ.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα αρχεία από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας και καταγράφουν όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ότι η Τουρκία θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της εισαγγελίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η αστυνομία «εκτιμά από τα πρώτα της συμπεράσματα ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που μετέβη γι’ αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη και αναχώρησε την ίδια ημέρα», μια πληροφορία που αρνείται το Ριάντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τις παρακολουθούμε στενά», είπε ο αξιωματούχος.