ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση MH370: «Το μοιραίο αεροπλάνο ίσως βρίσκεται στη ζούγκλα της Καμπότζης»

Πτήση MH370: «Το μοιραίο αεροπλάνο ίσως βρίσκεται στη ζούγκλα της Καμπότζης»

O καθηγητής Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Yijun Yu επιμένει ότι το Boeing 777-200 ίσως έπεσε στη στεριά, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κάπου στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τη Daily Star τα τηλέφωνα των επιβατών χτυπούσαν για τέσσερις ημέρες αφού το αεροπλάνο εξαφανίστηκε το Μάρτιο του 2014.

Τα σχόλιά του έρχονται να αναπτερώσουν τις ελπίδες του ειδικού σε θέματα τεχνολογίας Ian Wilson, που ετοιμάζεται να κάνει έρευνες στη ζούγκλα της Καμπότζης, όπου λέει ότι εντόπισε την πτήση MH370 μέσω δορυφορικών χαρτών της Google.

«Αυτό για τα τηλέφωνα ήταν γνωστό και η εξήγηση που δόθηκε τότε ήταν ότι μπορούν να ηχούν ακόμη κι αν βρίσκονται κάτω από το νερό (...) Αλλά αυτό παρατηρήθηκε σε 19 οικογένειες, πράγμα που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για σφάλμα του συστήματος, ή πράγματι συνέχισε το αεροσκάφος να πετά. Φυσικά, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να πετά επί τέσσερις ημέρες, αλλά μπορεί να κατέληξε κάπου εκτός θάλασσας. Πιστεύω ότι και οι δύο εκδοχές είναι πιθανές λόγω της έλλειψης γνώσεων αναφορικά με το πώς πραγματικά λειτουργεί το σύστημα τηλεπικοινωνιών», είπε στη Daily Star, ο Yijun Yu.

mh370 2

Ο λέκτορας κλήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Paul Franks, ειδικού σε θέματα τηλεπικοινωνιών ότι οι κλήσεις επί τέσσερις μέρες στα κινητά κάποιων επιβατών αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνετρίβη το αεροσκάφος στον ωκεανό.

Την ίδια στιγμή, συγγενής ενός αγνοουμένου εμφανίστηκε σε κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο, για να δείξει ότι το κινητό του αδελφού της χτυπούσε ακόμη και μετά την εξαφάνιση της MH370, αλλά χωρίς εκείνος ή κάποιος άλλος να απαντήσει στις κλήσεις.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Franks, κάποιοι θεωρούν ότι οι κλήσεις στα κινητά δεν αποδεικνύουν τίποτε καθώς συχνά χρησιμοποιούνται ήχοι κλήσης-φαντάσματα.

Ο καθηγητής Yu ζητά τώρα να σταλεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να κάνει έρευνες στη ζούγκλα της Καμπότζης ώστε να ελεγχθεί και αυτό το σενάριο, καθώς το κόστος της επιχείρησης δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Διαβάστε επίσης: Σπάει τον... κουμπαρά ο Τσίπρας: Ποιοι θα πάρουν τα δώρα Χριστουγέννων που ετοιμάζει η κυβέρνηση