ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - «Σεισμός» στην κυβέρνηση Μέι: Πρόταση μομφής εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού

Brexit - «Σεισμός» στην κυβέρνηση Μέι: Πρόταση μομφής εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού

Brexit | πρόταση μομφής | Τερέζα Μέι: «Διά πυρός και σιδήρου» φαίνεται πως κινείται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, καθώς, μετά το «ντόμινο» παραιτήσεων απο υπουργούς και στελέχη της για το προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ασκηθεί πρόταση μομφής εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ - ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των «Τόρις» για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν, μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ένας από τους πρώην υπουργούς της για το Brexit δήλωσε σήμερα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για το Brexit άρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Πάντως η Μέι αρνήθηκε επανειλημμένα σήμερα να αποκλείσει τη δυνατότητα στους υπουργούς της να ψηφίσουν ελεύθερα στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, κάτι το οποίο επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά των επιθυμιών του κόμματός τους.

«Θα εξετάσουμε τη συμφωνία όταν θα επιστρέψει. Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης στη χώρα αυτή. Η κυβερνητική πολιτική είναι κυβερνητική πολιτική», τόνισε, όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργικό συμβούλιο θα ψηφίσει ελεύθερα.

«Τελεσίγραφο» από το Δημοκρατικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας

Εν τω μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια της και ένα τελεσίγραφο από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP ακυρώνεται, εκτός εάν η Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός»

Από την πλευρά της, πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει πως πως η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαιη και συμφέρουσα για τη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν μέσω πολιτικής «θύελλας» και παραιτήσεων για το Brexit, η Μέι υπογράμμισε: «Δεν κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που έχουν φτάσει σε άλλο συμπέρασμα» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έβαλε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της χώρας και του λαού και όχι το πολιτικό της συμφέρον.

Εξέφρασε, μάλιστα, την λύπη της για τους υπουργούς που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η κ. Μέι επανέλαβε δε ότι πιστεύει στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ερωτηθείσα σχετικά υπογράμμισε ότι σκοπεύει να τη φτάσει μέχρι τέλους.

«Το να υπηρετεί κάποιος ένα ανώτατο αξίωμα είναι τιμή και προνόμιο» είπε η κ. Μέι, και συμπλήρωσε: «Είναι, όμως, και μια σοβαρή ευθύνη -αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντα αλλά ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως ο λαός της χώρας επιθυμεί να τελειώνει αυτή η ιστορία και να βγει πλέον το πολυπόθητο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν προχωρήσουμε με τη συμφωνία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα επακολουθήσει. Θα είναι ένας δρόμος αβεβαιότητας, την ώρα που ο Βρετανικός λαός απλά θέλει να τελειώνουμε», τόνισε η κυρία Μέι, που υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μετανιώνει που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες πέρυσι.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019 ενώ παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.

«Κανένας δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση» είπε η κ. Μέι, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Από 300 έως 1.400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα καταβληθεί