ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη τραγωδία: «Σνίφαρε» αποσμητικό σπρέι και πέθανε

Απίστευτη τραγωδία: «Σνίφαρε» αποσμητικό σπρέι και πέθανε

Ένας 19χρονος στην Ολλανδία πέθανε επειδή «σνίφαρε» αποσμητικό σπρέι, ενώ οι γιατροί που τον περιέθαλψαν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο περιστατικό προκειμένου να αναδείξουν τις θανατηφόρες συνέπειες εισπνοής χημικών ουσιών.

«Τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες», σύμφωνα με τον Δρ. Κέλβιν Χάρβεϊ Κραμπ της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Maasstad στο Ρότερνταμ, ενώ εξηγεί ότι οι θάνατοι από την εισπνοή αποσμητικών δεν είναι συνήθεις και οι συνέπειες δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να συνεχίζουν «αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά».

Ο εν λόγω ασθενής είχε ιστορικό ψυχωσικών συμπτωμάτων και είχε εισαχθεί σε κέντρο απεξάρτησης από χρήση κάνναβης και κεταμίνης, ενώ λάμβανε αντιψυχωσικά φάρμακα. Κατά τη διάρκεια υποτροπής του τον Ιούλιο, έβαλε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι του και εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι για να «φτιαχτεί», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Έγινε υπερκινητικός, πηδώντας πάνω-κάτω, πριν η κυκλοφορία του αίματός του σταματήσει απότομα, προκαλώντας του καρδιακή ανακοπή. Εισήχθη σε νοσοκομείο σε κώμα και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν, με αποτέλεσμα εννέα μέρες μετά να πεθάνει.

«Ο ασθενής δεν είχε αρκετή εγκεφαλική λειτουργία για να ζήσει», δήλωσε ο Κραμπ δίνοντας τρεις εκδοχές αναφορικά με το τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή.

Η εισπνοή της χημικής ουσίας ενδέχεται να υπεραισθητοποίησε την καρδιά του ασθενούς, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε επακόλουθο στρες, με αποτέλεσμα την καρδιακή ανακοπή. Επίσης, οι εισπνοές μειώνουν τη δύναμη της συστολής του μυοκάρδιου. Μια άλλη πιθανότητα είναι η χημική ουσία να προκάλεσε τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.

«Η υπερκινητικότητα του ασθενούς θα μπορούσε να σημαίνει ότι βίωσε μια τρομακτική ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Κραμπ, προσθέτοντας ότι, αν αυτό συνέβη, τότε ισχύει η πρώτη εκδοχή.

Πηγή Cnn.gr