ΚΟΣΜΟΣ

Τα «κίτρινα γιλέκα»... έπνιξαν τον Μακρόν - Συναντά συνδικάτα και εργοδότες

Τα «κίτρινα γιλέκα»... έπνιξαν τον Μακρόν - Συναντά συνδικάτα και εργοδότες

Με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις θα συναντηθεί τη Δευτέρα (10/12) ο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα κατευνάσει την… εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα σναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με πέντε συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις στις δέκα το πρωί της Δευτέρας (10/12), δύο ημέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» που αμαυρώθηκαν για άλλη μια φορά από επεισόδια.

Όπως ανέφεραν πήγες από το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι πρόεδροι της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν καθώς και του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο) Πατρίκ Μπερνασκονί θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) την ίδια ώρα με τους κοινωνικούς εταίρους. «Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση».

Σύμφωνα με την Opinion που αποκάλυψε τη συνάντηση αυτή, «ο σκοπός είναι ο πρόεδρος να τους παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει στους Γάλλους, κανονικά, αργότερα μέσα στην ημέρα». Τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περιμένει με αγωνία σύσσωμος ο γαλλικός λαός, που ελπίζει ότι ο πρόεδρος τους θα δεσμευτεί για άμεσες πράξεις και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τη φορολογία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Πρόταση μομφής

Όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τα περιθώρια για τον Μακρόν έχουν πλέον στενέψει αρκετά. Σοσιαλιστές, κομουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και τη Δευτέρα (10/12) θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Με μόλις 62 ψήφους δεν έχουν βέβαια πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών από άλλα κόμματα θα στηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Στους 1.700 οι συλληφθέντες

Περίπου 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο (8/12), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από τις παραπάνω προσαγωγές οι 1.700 μετατράπηκαν σε προσωρινές κρατήσεις, ενώ ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ξεπέρασε τις 136.000.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια – Πότε και πού τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά