ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» από τον Γκρουέφσκι: Το έσκασα γιατί η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να με δολοφονήσει

«Βόμβα» από τον Γκρουέφσκι: Το έσκασα γιατί η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να με δολοφονήσει
«Έκανα αυτό που έκρινα εκείνη τη στιγμή πως ήταν το καλύτερο, για να προστατεύσω τη ζωή μου»

Έμαθε πως σκόπευαν να τον δολοφονήσουν μέσα στη φυλακή και γι' αυτό διέφυγε στην Ουγγαρία

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νικολά Γκρουέφσκι, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την φυγή του από τη χώρα, υποστηρίζοντας πως το έσκασε από τα Σκόπια γιατί «έγκυρες πηγές» τον πληροφόρησαν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.

Ο τέως ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωσε πως αρχικά σχεδίαζε να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να πάει την φυλακή, όμως, όπως είπε: «τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. πριν τη φυλάκισή του) έλαβα πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας μου στις φυλακές».

Όπως αποκάλυψε, δεν θα τον σκότωναν αμέσως άλλα ύστερα από κάποια περίοδο. «Αυτό με έκανε να αλλάξω γνώμη (σ.σ. σχετικά με την παραμονή στη χώρα και τη φυλάκιση)», είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV Sitel από την Ουγγαρία, όπου έχει καταφύγει.

Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα κίνητρα όσων ισχυρίζεται ότι θα τον σκότωναν, αλλά τόνισε πως έλαβε την πληροφορία από μία «έγκυρη πηγή», αλλά και «άτομα που είναι καλά πληροφορημένα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή».

Ο Γκρουέφσκι είχε κριθεί ένοχος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αναφορικά με την υπόθεση αγοράς ενός πολυτελούς αυτοκινήτου και θα οδηγούνταν στη φυλακή στις 9 Νοεμβρίου του 2018, όμως το έσκασε από τη χώρα. Μέσω Αλβανίας, έφτασε στην Ουγγαρία και πλέον ζητά πολιτικό άσυλο.

Παρότι οι Αρχές της χώρας του είχαν κατασχέσει το διαβατήριό του σημείωσε πως πέρασε «πολύ εύκολα» στην Αλβανία, ωστόσο, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τη δίοδο που χρησιμοποίησε.

Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις πέρασε τα αλβανικά σύνορα ήταν να πάει στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στα Τίρανα και να ζητήσει άσυλο. Από εκεί έφτασε στην Ουγγαρία με τη βοήθεια αξιωματούχων της χώρας.

Ερωτηθείς αν φοβάται πως η Ουγγαρία θα τον εκδώσει στα Σκόπια τόνισε: «Δεν μπορώ να απαντήσω. Έκανα αυτό που θεώρησα εκείνη τη στιγμή σωστό, το έκανα για να προστατεύσω τη ζωή μου».

Σχετικές ειδήσεις