ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Αυτά είναι τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης (Pics)

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Αυτά είναι τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης (Pics)

Πατέρες, μητέρες, παππούδες, γιοι και κόρες: ορισμένοι ήταν μετανάστες ενώ άλλοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Νέα Ζηλανδία. Ο λόγος για τα πρόσωπα της τραγωδίας στο Κράιστσερτς, τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά από το μακελειό σε δύο τζαμιά της πόλης.

Την Παρασκευή, ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ από την Αυστραλία δολοφόνησε εν ψυχρώ 49 άτομα ενώ τραυμάτισε δεκάδες ακόμη ανθρώπους -ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται ακόμη σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της περιοχής.

Μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας, ο ακροδεξιός Τάραντ άλλαξε για πάντα τη φιλήσυχη πόλη του Κράιστσερτς, σπέρνοντας το μίσος και τον θάνατο. Την ώρα που η αστυνομία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια του μακελάρη ενώ παράλληλα διερευνάται και η εμπλοκή δύο ακόμη ατόμων στις επιθέσεις, η τοπική κοινωνία του Κράιστσερτς θρηνεί για τα θύματα και καρδιοχτυπά για τους αγνοούμενους.

Παρότι έχουν περάσει αρκετές ώρες από το μακελειό, αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως περί τις 200 οικογένειες ανέμεναν χτες νέα για τους τραυματίες αλλά και τα θύματα.

Η τοπική εφημερίδα New Zealand Herald, ιστοσελίδες της Νέας Ζηλανδίας αλλά και άλλα διεθνή ΜΜΕ συγκέντρωσαν ορισμένες από τις δραματικές αυτές ιστορίες…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους νεκρούς είναι και ο Haji Daoud Nabi, που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία το 1977 από το Αφγανιστάν. Ο άνδρας εγκατέλειψε το Αφγανιστάν με τους δύο γιους του ενώ στη Νέα Ζηλανδία απέκτησε άλλα τρία παιδιά, δυο γιους και μια κόρη.

Haji Daoud Nabi

Όπως γράφει το CNNi, ένα από τα παιδιά του, ο Yama Nabi, καθυστέρησε περίπου 10 λεπτά να πάει στην προσευχή, με αποτέλεσμα να φτάσει την ώρα που η επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο 3χρονος Mucad Ibrahim

Ο Abdi Ibrahim λέει στην εφημερίδα ότι αγνοείται ο 3χρονος αδελφός του, που ήταν μαζί με την οικογένειά του στο τέμενος Al Noor.

Όπως λέει ο Abdi στην εφημερίδα, ο ίδιος κατάφερε να βγει από το τζαμί και ο πατέρας τους γλίτωσε επειδή έκανε τον πεθαμένο. Η οικογένειά του έχει αναζητήσει το νήπιο στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους νεκρούς… Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι είναι νεκρός» λέει ο αδελφός του, και συνεχίζει: «Είναι δύσκολα τώρα. Με παίρνουν τηλέφωνο άνθρωποι και με ρωτούν εάν χρειαζόμαστε βοήθεια… Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιο περιστατικό…».

Ο Abdi περιγράφει τον 3χρονο Mucad ως ένα παιδάκι γεμάτο ενέργεια -ένα νήπιο που του άρεσε να παίζει και να χαμογελά…

Ο 4χρονος Abdullahi Dirie

Ο 60χρονος Abdulrahman Hashi, που κατοικεί στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, είπε στην εφημερίδα Washington Post πως ανάμεσα στα θύματα είναι και ο 4χρονος ανιψιός του Abdullahi Dirie.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, ο πρωί της Παρασκευής έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον σύζυγο της αδελφής του, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Τέσσερα από τα παιδιά του κατάφεραν να βγουν από το τζαμί σώα αλλά το μικρότερο, ο 4χρονος Abdullahi δολοφονήθηκε.

Η οικογένεια είχε εγκαταλείψει τη Σομαλία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και βρήκε άσυλο στη Νέα Ζηλανδία.

«Ήταν το νεότερο μέλος της οικογένειας… Αυτό είναι το πρόβλημα με τον εξτρεμισμό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι στις χώρες τους αποτελούν πρόβλημα, αλλά αυτοί είναι αθώοι άνθρωποι» δήλωσε ο 60χρονος στην Αμερικανική εφημερίδα.

Ο 14χρονος Sayyad Milne

Ο πατέρας του 14χρονου Sayyad Milne μίλησε για τον «θαρραλέο» μικρό στρατιώτη του, που πέθανε στο τέμενος Al Noor.

Ο 14χρονος Sayyad Milne είπε στο NZME: «Έχασα το αγοράκι μου, μόλις είχε γίνει 14 ετών… Δεν μου το έχουν πει ακόμη επίσημα πως έχει πεθάνει αλλά το ξέρω γιατί κάποιος τον είδε…»

«Προσπαθώ να φανώ δυνατός και τα δάκρυα με βοηθούν… Με βοηθάει και ο κόσμος, μόνο και μόνο με την παρουσία του» συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα ότι κάποιος γνωστός του είπε πως είδε τον γιο του αιμόφυρτο μέσα στο τέμενος.

Ο Khaled Mustafa και ο 16χρονος γιος του Hamza

Γλίτωσαν τη φρίκη του πολέμου στη Συρία και γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της Δύσης στην Νέα Ζηλανδία.

Ο Khaled Mustafa και ο 16χρονος γιος του, Hamza, έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία πριν από μερικούς μήνες και σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο άλλος γιος της οικογένειας, Zaid, 13 ετών τραυματίστηκε και χτες υπεβλήθη σε επέμβαση έξι ωρών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κίνησης Αλληλεγγύης Σύρων στη Νέα Ζηλανδία Ali Akil στην ιστοσελίδα Stuff.

O Naeem Rashid και ο 21χρονος γιος του Talha

Ο Naeem Rashid, που κατά πληροφορίες προσπάθησε να αφοπλίσει τον μακελάρη, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς.

Ο 21χρονος γιος του Tahla, σκοτώθηκε στο Τζαμί. Η οικογένεια ήταν από το Πακιστάν και την είδηση του θανάτου τους επιβεβαίωσε μέλος της οικογένειας στο ARY News.

H 25χρονη Ansi Karippakulam Alibava, ο 28χρονος Vora Ramiz και ο 30χρονος Mojammel Hoq

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και η 25χρονη Ansi Karippakulam Alibava, με καταγωγή από την Ινδία, και ο 28χρονος Vora Ramiz.

Φίλοι και συγγενείς του 30χρονου Mojammel Hoq καρδιοχτυπούν για την τύχη του, καθώς δεν έχουν νέα του μετά από το μακελειό. Ο 30χρονος σπούδαζε οδοντιατρική τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο 33χρονος Atta Elayyan

Νεκρός είναι και ο 33χρονος Atta Elayyan, που γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Ο 33χρονος, ερασιτέχνης παίκτης ποδοσφαίρου σάλας, είχε γίνει πατέρας πριν από λίγο καιρό και εργαζόταν σε κάποια εταιρεία τεχνολογίας.

Πηγή: CNN.gr

Σχετικές ειδήσεις