ΚΟΣΜΟΣ

Σε εκπαιδευτικό από χωριό της Κένυας το «Νόμπελ Δασκάλων» - Κέρδισε 1.000.000 δολάρια

Σε εκπαιδευτικό από χωριό της Κένυας το «Νόμπελ Δασκάλων» - Κέρδισε 1.000.000 δολάρια
Ο Πίτερ Ταμπίτσι διδάσκει στο χωριό Πουανί
globalteacherprize.org

Ένας δάσκαλος από ένα χωριό της Κένυας που δίνει όλα του τα χρήματα στους φτωχούς και διδάσκει όσο περισσότερα παιδιά μπορεί είναι ο φετινός νικητής του «Νόμπελ των Δασκάλων».

Το βραβείο «Global Teacher Prize» του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους. Ο δάσκαλος επελέγη μέσα από 10.000 συναδέρφους του και κέρδισε 1.000.000 δολάρια.

Ο Πίτερ Ταμπίτσι διδάσκει στο χωριό Πουανί της Κένυας, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών είναι ορφανά ή παιδιά με έναν μόνο γονέα στη ζωή, ενώ μαστίζεται από την πείνα και την δίψα. Οι τάξεις δεν διαθέτουν βασικό εξοπλισμό, ενώ σε ολόκληρο το σχολείο, όπου φοιτούν παιδιά από 11 έως 16 ετών, υπάρχει ένας μόνο υπολογιστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πίτερ Ταμπίτσι δίνει το 70% του μισθού του για να βοηθήσει τους μαθητές του.

Ο Κενυάτης δάσκαλος ταξίδεψε μέχρι το Ντουμπάι, όπου έγινε η απονομή του βραβείου και αυτή ήταν η πρώτη φορά που μπήκε σε αεροπλάνο. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, ενώ το βραβείο απένειμε ο πρίγκιπας του Ντουμπάι Σεΐχης Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ.

Δείτε βίντεο από την απονομή:

Στον λόγο του κατά την απονομή ο Ταμπίτσι είπε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει όταν αυτός ήταν μόλις 11 ετών, ενώ ο πατέρας του, που κι αυτός ήταν δάσκαλος, μεγάλωσε ολομόναχος τα παιδιά του. Ο άντρας μάλιστα ήταν παρών στην βράβευση του γιου του, και πολύ συγκινημένος ανέβηκε στην σκηνή με το παιδί του.

Πέρυσι το αντίστοιχο βραβείο είχε κερδίσει η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου για την δουλειά της στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, στο Μπρεντ του Βόρειου Λονδίνου και την απόφασή της να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα και το Πάσχα έως 250 ευρώ σε εκατομμύρια πολίτες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Απίστευτο: Δείτε σε ποιο κόμμα ανήκει η εριστική διευθύντρια των My Market που απολύθηκε

Καιρός: Καρέ - καρέ η επερχόμενη κακοκαιρία! Πού θα σημειωθούν ξανά χιονοπτώσεις (video)