ΚΟΣΜΟΣ

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Αντίποινα στον Τραμπ η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Αντίποινα στον Τραμπ η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί
«Μετά τις εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί θα είναι μια μορφή απάντησης στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ,  Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε ο  Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η είσοδος στην Αγιά Σοφία θα είναι ελεύθερη για το κοινό και ότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά τη διάρκεια της ομιλία του.

Οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου για αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Αγιά Σοφία ξεκίνησαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου σε συνέντευξη που είχε δώσει σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως είχε πει «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι' αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Διαβάστε επίσης

Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά: Πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Σχετικές ειδήσεις