ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται από την Τάιζ

Υεμένη: Κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται από την Τάιζ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και μαχητές της αντιπολίτευσης άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της πόλης Τάιζ στη νότια Υεμένη, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών ανταλλαγών πυρών πυροβολικού και μαχών όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές, οι οποίοι ανέφεραν την αποχώρηση των αντικαθεστωτικών έκαναν λόγο επίσης για δύο θανάτους που σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη.

Η αποχώρηση ακολούθησε τη δημιουργία--βάσει της συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό των πολύμηνων διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ--μιας επιτροπής των ένοπλων δυνάμεων που εντέλλεται να σταματήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Σάλεχ και στους αντιπάλους του.

"Από το πρωί είδαμε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα να αποσύρονται από θέσεις στο ανατολικό τμήμα της Τάιζ", είπε ο Τάουφικ αλ Σαάμπι, ένας ακτιβιστής στο κέντρο της πόλης. "Προσέξαμε επίσης ότι οι μαχητές (της αντιπολίτευσης) αποσύρθηκαν από τους δρόμους".

Ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, ο Μπούσρα αλ Μουκτάρι δήλωσε πως «τα άρματα μάχης αποσύρθηκαν από την περιοχή κοντά στη διεύθυνση συγκοινωνιών, αλλά ελεύθεροι σκοπευτές με πολιτικά παίρνουν θέσεις. Η κατάσταση είναι ακόμα ασταθής».

Όμως τουλάχιστον δύο γυναίκες που μετείχαν σε κινητοποίηση με αίτημα ο Σάλεχ να προσαχθεί σε δίκη σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στην πόλη από πυρά πιστών στον Σάλεχ ενόπλων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές. Ο Σάλεχ απολαμβάνει ασυλίας βάσει της συμφωνίας η οποία υπεγράφη στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.

Αναφέρονταν παράλληλα συγκρούσεις σε τμήματα της Τάιζ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μπασίντουα, ηγέτης της αντιπολίτευσης ο οποίος πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με μέλη του κόμματος του Σάλεχ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας εάν οι μάχες στην Τάιζ δεν σταματήσουν.