ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Σπαρτιάτης στην ηγεσία της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας

Ένας Σπαρτιάτης στην ηγεσία της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας

Ο Ανδρέας Κορωνιός σε ηλικία 17 ετών άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του την Σπάρτη, με σκοπό να ζήσει με τους θείους του, καθώς η γιαγιά του που είχε αναλάβει την ανατροφή του έφυγε από τη ζωή.

Στα 65 του χρόνια ο κ. Κορωνιός είναι ένας επιτυχημένος καθηγητής Συστημάτων Πληροφοριών και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, στον τομέα Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων.

Σε μια ακόμη πρόκληση στην καριέρα του αναλαμβάνει την ηγεσία της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, του μεγαλύτερου Κέντρου Έρευνας στην ιστορία της χώρας, το οποίο θα διαχειριστεί το ποσό των $245 εκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια η Αυστραλία να αποκτήσει τα δικά της ευφυή δορυφορικά συστήματα (SmartSat CRC).

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS, ο καθηγητής Κορωνιός, υπογραμμίζει την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

«Οι δορυφόροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Από την στιγμή που ξυπνάς, αν έχεις το έξυπνο κινητό σου για ξυπνητήρι, η ώρα του τηλεφώνου αυτού γίνεται με χρήση δορυφόρου, τα λεγόμενα δορυφορικά ρολόγια. Όταν βλέπεις τον καιρό κάθε μέρα, πάλι δορυφόρους χρησιμοποιείς. Οι ειδήσεις έρχονται με δορυφόρους. Όταν βγάζεις χρήματα από ένα ΑΤΜ, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς δορυφόρους, όμως, όλα αυτά γίνονται από ξένους δορυφόρους και ξένες τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στην ιστορία της χώρας.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στον κλάδο του διαστήματος στην ιστορία της Αυστραλίας. Δεν μπορεί η χώρα μας να εξαρτάται από άλλες χώρες και να πληρώνει για τέτοιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν είναι σωστό και δεν είναι έξυπνο. Λέμε ότι είμαστε η lucky country, λέμε ότι είμαστε η clever country, πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε με ενθουσιασμό ώστε να πετύχουμε με τους έξυπνους δορυφόρους (smart Sat) για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας τεχνολογία», είπε.

Από την φτώχια στην… κορυφή του διαστήματος

Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1954, ο Ανδρέας Κορωνιός, μεγάλωσε με τη γιαγιά του εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζαν οι γονείς του.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, νεαρός τότε, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία.

«Όταν ήρθα εδώ από την αγαπημένη μας την Ελλάδα, ήμουν πολύ φτωχός, σχεδόν ορφανός. Η γιαγιά μου είχε πεθάνει, οι γονείς μου ζούσαν αλλά ήταν τόσο φτωχοί που με έδωσαν στη γιαγιά μου να με αναθρέψει και έτσι όταν ήρθα ήμουν ένα μικρό, 17 χρόνων παιδί. Ήρθα στους θείους μου, αυτοί με έφεραν και σε αυτούς είμαι πολύ ευγνώμων. Δεν ήξερα τι θα γίνω και τι θα κάνω όταν ήρθα στην Αυστραλία. Επειδή δεν είχα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, αποφάσισα να υπηρετήσω στον αυστραλιανό και αυτό άλλαξε τη ζωή μου για πάντα», είπε συμπληρώνοντας:

«Υπηρέτησα στον αυστραλιανό στρατό, εκεί με βοήθησαν να γίνω ηλεκτρονικός μηχανικός και μετά επειδή μου άρεσε πολύ η επιστήμη των υπολογιστών, ακολούθησα αυτό τον κλάδο κάνοντας έρευνες. Επειδή στο τμήμα που ήμουν επικεφαλής στο Πανεπιστήμιο κάναμε πολλές έρευνες στις επικοινωνίες, ξεκίνησε η συνεργασία μου με αυστραλιανές και ξένες εταιρείες για να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο», είπε.

Πηγή: apela.gr/sbs.com.au

Διαβάστε επίσης:

«Τορπίλη» Ερντογάν: «Πήραμε τους S-400 - Τώρα αρχίζει ο... πόλεμος με τις ΗΠΑ»

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Εγκλωβισμένος ο Ερντογάν και χωρίς συμμάχους

Γερό «χαστούκι» των ΗΠΑ στον Ερντογάν για τα F-35 - Φόβοι για κλοπή απόρρητων πληροφοριών

Σχετικές ειδήσεις