ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην δικτάτορας Νοριέγκα επιστρέφει στον Παναμά

Ο πρώην δικτάτορας Νοριέγκα επιστρέφει στον Παναμά

Ο πρώην δικτάτορας, Μανουέλ Νοριέγκα, επιστρέφει σήμερα στον Παναμά, για να εκτίσει ποινή φυλάκισης για την εξαφάνιση πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά από απόφαση του εφετείου του Παρισιού, στις 23 Νοεμβρίου, ο Νοριέγκα εκδίδεται στη χώρα του από τη Γαλλία.

Επιβιβάστηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού σε αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας Iberia με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου με άλλη πτήση πρόκειται να αναχωρήσει στις 12:40 τοπική ώρα για τον Παναμά.

«Ο Μανουέλ Νοριέγκα, 77 ετών, αναμένεται στον Παναμά με πτήση της Iberia στις 17:30 (22:30 ώρα Γκρήνουιτς)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Ρομπέρτο Ενρίκεζ.

Τον Μανουέλ Νοριέγκα ανέτρεψαν οι Αμερικανοί πρώην σύμμαχοί του το 1989. Φυλακίστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το 2010 μεταφέρθηκε στη Γαλλία όπου καταδικάσθηκε σε επταετή κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος.

Οι αρχές του Παναμά θέλουν να εκτίσει τρεις ποινές 20ετούς κάθειρξης συνολικά, για εξαφανίσεις αντιπάλων του και ελπίζουν να τον δικάσουν και για άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, η οποία σημαδεύτηκε από πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, ο πρώην δικτάτορας μπορεί να ζητήσει να τεθεί υπό κατ'οίκον περιορισμό βάσει νόμου, ο οποίος επιτρέπει σε καταδικασθέντες ηλικίας άνω των 70 ετών να εκτίσουν την ποινή τους κατ' οίκον.