Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρίες ομήρων: «Ο Κουλιμπαλί ήταν περίεργα ήρεμος και έτοιμος να πεθάνει» (vid)

Newsbomb

Τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν μέσα σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο, ως όμηροι του Αμεντί Κουλιμπαλί, περιέγραψαν στα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες.

«Πήγαινα προς τα ταμεία του καταστήματος όταν άκουσα έναν δυνατό κρότο. Νόμιζα ότι ήταν πυροτέχνημα αλλά όταν είδα έναν άνδρα με Καλάσνικοφ στα χέρια, κατάλαβα αμέσως περί τίνος πρόκειται», διηγείται ένας από τους επιζήσαντες ο οποίος βρισκόταν στο κατάστημα με τον τριών ετών γιο του.

«Άρπαξα το παιδί και κατευθύνθηκα προς το πίσω μέρος του μαγαζιού. Κατεβήκαμε μία σκάλα μαζί με άλλους πελάτες και βρεθήκαμε στο υπόγειο. Προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα σε ένα ψυγείο, αλλά η πόρτα του δεν έκλεινε. Λίγο αργότερα, μας πλησίασε μία υπάλληλος την οποία έστειλε ο μαύρος άνδρας και μας είπε ότι αν δεν ανέβουμε θα γίνει μακελειό. Αρνήθηκα, αλλά την ακολόύθησα όταν ξανάρθε λίγα λεπτά μετά. Ανεβαίνοντας αντικρίσα έναν άνδρα σε λίμνη αίματος.

Ο ένοπλος μας συστήθηκε. Ήταν περίεργα ήρεμος. 'Λέγομαι Αμεντί Κουλιμπαλί είμαι από το Μαλί και μουσουλμάνος. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Μας ζήτησε να ακουμπήσουμε τα κινητά μας στο πάτωμα και συνέχισε να μιλά δικαιλογώντας τον εαυτό του. Όταν κάποιος προσπάθησε να αρπάξει ένα όπλο που ο δράστης είχε αφήσει σε ένα ταμείο και αυτό δεν λειτούργησε, ο Κουλιμπαλί δεν δίστασε. Γύρισε και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ».

Ο διασωθείς κατάφερε να επικοινωνήσει με την αστυνομία καλώντας με το κινητό του. «Μου είπαν να είμαστε έτοιμοι για την επίθεση και ότι όταν θα έμπαιναν στο κατάστημα οι αστυνομικοί, εμείς θα έπρεπε να πέσουμε στο πάτωμα. Ήταν έτοιμος να πεθάνει. Κάποια στιγμή άρχισε να προσεύχεται. Είχα αφήσει το κινητό μου ανοικτό και οι αστυνομικοί άκουγαν. Ελάχιστα μετά ξεκίνησαν την επιχείρηση».

Οι μαρτυρίες για δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και ο ταμίας-ήρωας

Άλλοι μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι ο Κουλιμπαλί σκότωσε δύο άτομα τα πρώτα λεπτά μετά την είσοδό του στο κατάστημα. Φέρεται δε να δήλωσε ότι δεν φοβάται να πεθάνει. «Η θα φύγω ή θα πάω στη φυλακή για 40 χρόνια», ήταν τα λόγια του βάσει των όσων υποστήριξαν οι όμηροί του. Καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, τέλος, ο δράστης μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο, όπως πιστεύεται με συνεργούς του.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διάσωση της πλειοψηφίας των ομήρων έπαιξε ένας ταμίας του παντοπωλείου. Ο Λασανά Μπατιλί με καταγωγή από το Μάλι, λειτούργησε με ψυχραιμία καθώς μετέφερε στα ψυγεία του καταστήματος 15 ανθρώπους. Τους έκρυψε, έσβησε την ψύξη και τους είπε να παραμείνουν ήσυχοι για να σωθούν. Όπως και έγινε...