Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Άγριο ξύλο στην τουρκική Βουλή για τις υπερεξουσίες του Ερντογάν – Δείτε τις απίστευτες εικόνες

Newsbomb

Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια, καθώς «άναψαν τα αίματα» στο τουρκικό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της νύχτας (11/1) και στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα (AK Party) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) πιάστηκαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση του 3ου άρθρου, της αναθεώρησης του Συντάγματος που στοχεύει στην αλλαγή του πολιτεύματος, σε Προεδρικό, μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για τη χρήση φανερής ψήφου στην ψηφοφορία, αφού απαιτείται η ψήφος να είναι μυστική.

Εκεί, ξεκίνησε ο πρώτος γύρος της συμπλοκής, ενώ η σύρραξη γενικεύθηκε όταν κατά την συζήτηση του 5ου άρθρου οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέλαβαν το βήμα και μπλόκαραν τη συζήτηση.

Τότε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, τους περικύκλωσαν για να τους απομακρύνουν από το βήμα και ακολούθησε μια από τις πιο σκληρές συρράξεις μέσα στην Βουλή. Οι βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια. Γροθιές, κλωτσιές, μέχρι μπουκάλια νερού, γλάστρες, κύπελλα και καρέκλες χρησιμοποιήθηκαν σαν όπλα, μεταξύ των βουλευτών.

Κατά τη σύρραξη έσπασε η μύτη του βουλευτή Άγκυρας και αντιπροέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Φατίχ Σαχίν.

Τελικά, εν μέσω τραυματισμών και υβριστικών διαλόγων, υπερψηφίστηκε το άρθρο 3, με 341 υπέρ και 139 κατά, σε πιο ήρεμο κλίμα το άρθρο 4 με 434 υπέρ και 139 κατά και μετά τη γενική σύρραξη, το άρθρο 5 με 343 υπέρ και 7 κατά, αφού μετά τη συμπλοκή, απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτή την τρίτη ψηφοφορία.

Το πέμπτο άρθρο ρυθμίζει τις αρμοδιότητες και εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης.

Το AKP έχοντας την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος (MHP) προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, οι οποίες σύμφωνα με τον Ερντογάν θα ενισχύουν την άσκηση της εξουσίας, αποτρέποντας την προσφυγή σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τόσο το αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, όσο και το φιλοκουρδικό (HDP) φοβούνται ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό άσκησης της προεδρικής εξουσίας.