Διάσημος βρετανός dj έφθασε στην κατασκηνωτική βάση του 'Εβερεστ στο Νεπάλ και έδωσε την Τρίτη 11 Απριλίου την "υψηλότερη γιορτή του κόσμου" με εξοπλισμό ηλεκτρονικής μουσικής σε ύψος 5.380 μέτρων.

Ενώ η ορειβατική περίοδος βρίσκεται στο απόγειό της στο Νεπάλ, οι λάτρεις της περιπέτειας δεν περίμεναν σίγουρα να βρουν ανάμεσά τους τον dj Πολ 'Οκενφολντ, τρεις φορές υποψήφιο στα μουσικά Βραβεία Grammy.

Ο 'Οκενφολντ, που συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους U2 και τη Μαντόνα κατά τη διάρκεια της 30ετούς καριέρας του, πραγματοποίησε συναυλία στους πρόποδες της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. "Μια διατάραξη της ηρεμίας των βουνών...", γκρινιάζουν μερικοί.

"Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συναυλία. Όλος ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος εδώ", είχε δηλώσει ο 'Οκενφολντ στο AFP τηλεφωνικά.

Για να φθάσει στην κατασκηνωτική βάση, ο 53χρονος μουσικός περπατούσε επί 10 ημέρες. Ο εξοπλισμός του μεταφέρθηκε με γιακ και Σέρπα.

"Δεν θα ισχυριστώ ότι ήταν εύκολο να ανεβώ εδώ, αλλά ήταν ένα υπέροχο μακρινό ταξίδι. Αν μπορούσατε να δείτε τη θέα που έχω μπροστά μου... είναι η απόλυτη πηγή έμπνευσης!".

Ωστόσο η συναυλία στο 'Εβερεστ ήταν σίγουρα λιγότερο θορυβώδης σε σχέση με τη πολύ δυνατή μουσική που επιλέγει ο 'Οκενφολντ για τις ντισκοτέκ που πηγαίνει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

"Ο αέρας εδώ είναι τόσο λίγος που γρήγορα λαχανιάζεις", διευκρίνισε ο Πανζέν Τζα, ένας νεπαλός dj που συνοδεύει τον 'Οκενφολντ.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς παραστάσεων, στόχος των οποίων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η συγκέντρωση χρημάτων για τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)