Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (vid)

Newsbomb

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία της 24ηςΙουνίου στην Τουρκία, με τον νυν πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχος, με φόντο τις δημοσκοπήσεις που, αν και τον δείχνουν να εξασφαλίζει την πρωτιά, αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's κατατάσσει την οικονομία της γείτονος στα «σκουπίδια».

ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΑΦΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΑ… ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ! ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Όπως αποτυπώνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, ο κόσμος δείχνει να αντιδρά στον «Σουλτάνο», αλλά και τα προεκλογικά «μπαξίσια» που δίνει η τουρκική κυβέρνηση μόνο εκνευρισμό δείχνουν από την πλευρά του «Σουλτάνου».

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι οι κεντρικοί δρόμοι της Κωνσταντινούπολης έχουν γεμίσει από αφίσες του Ερντογάν, που τον απεικονίζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια νεώτερο, ενώ φαίνεται πως ο νυν πρόεδρος της γείτονος αποδίδει τεράστια σημασία στην ψήφο των γυναικών, επειδή είναι εκείνες που θα επηρεάσουν συζύγους και παιδιά, ώστε να τον ψηφίσουν!

Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar για λογαριασμό της «Cumhuriyet», δείχνει μεν τον Ερντογάν να κόβει πρώτος το «νήμα» των εκλογών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή έχουν ως εξής:

  • Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
  • Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
  • HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
  • Καλό Κόμμα: 12.8%
  • Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
  • Αναποφάσιστοι: 11%
  • Δεν ψηφίζω: 16%

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από πέντε στους δέκα Τούρκους πολίτες (53%) θα ψήφιζαν τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος. Αντίστοιχα, η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί συγκεντρώνουν από 46.9% έως 55.6%, ενώ ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό από 20.6% έως 23.8% ενώ τρίτη εμφανίζεται η ακροδεξιά Μεράλ Aκσενέρ με ποσοστό από 14.5% έως 17.5%.

Τελευταίος από τους τέσσερις έρχεται ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό από 8% - 12%.