Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο–ντοκουμέντο - Τουρκία: Η στιγμή που ο Κασόγκι εξαφανίζεται «από προσώπου γης»

Newsbomb

Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία του δημοσιογράφου της Washington Post λίγο πριν εισέλθει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και χαθούν τα ίχνη του από προσώπου γης. Όδευε χωρίς να το ξέρει προς το θάνατο του;

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο όπου μετέβη την Τρίτη 2 Οκτωβρίου για διοικητικές δουλειές και οι τουρκικές αρχές είχαν ζητήσει από το Ριάντ την άδεια να πραγματοποιήσουν έρευνα στους χώρους της διπλωματικής αποστολής.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα 9 Οκτωβρίου ότι η έρευνα σχετικά με την τύχη του Κασόγκι "συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς".

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι παρότι η Συνθήκη της Βιέννης ορίζει ότι τα κτήρια διπλωματικών αποστολών έχουν ασυλία, επιτρέπεται να ερευνηθούν από τις αρχές της φιλοξενούσας χώρας με την άδεια του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι έδωσε την άδεια στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν τους χώρους του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από μια εβδομάδα από εκεί.

Νωρίτερα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε έντονη ανησυχία για την "κατά τα φαινόμενα καταναγκαστική εξαφάνιση" του σαουδάραβα δημοσιογράφου από το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τις δύο χώρες να διερευνήσουν την υπόθεση.

"Αν οι πληροφορίες περί θανάτου του και περί παράδοξων συνθηκών που τον προκάλεσαν αληθεύουν, πρόκειται για κάτι πραγματικά σοκαριστικό", είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ραβίνα Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ζωντανός από το σαουδαραβικό προξενείο. Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας επικριτικός προς την κυβέρνηση του Ριάντ δημοσιογράφος, έγραφε κυρίως για τη Washington Post.

Επικοινωνία Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει μιλήσει με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν από μία εβδομάδα στην Τουρκία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την εξαφάνιση του Κασόγκι και ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την υπόθεση.