Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Στο δρόμο ξανά τα «Κίτρινα Γιλέκα»: Οδομαχίες και πύρινα οδοφράγματα στο Παρίσι (Vids)

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Οι πρώτες συγκρούσεις έχουν αρχίσει να σημειώνονται στο Παρίσι ανάμεσα στην αστυνομία και τα «Κίτρινα Γιλέκα» στην «8η Πράξη» της κινητοποίησής τους, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, επεισόδια ξέσπασαν με χημικά από την πλευρά της γαλλικής αστυνομίας και ρίψεις αντικειμένων ως απάντηση από την πλευρά των διαδηλωτών ενώ στο σημείο έσπευσαν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προερχόμενοι από τα Ηλύσια Πεδία, «ομφαλό» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και όπου είχε αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης και στη σημερινή κινητοποίηση, χιλιάδες «Κίτρινα Γιλέκα» σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP, στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι φωνάζοντας συνθήματα κατά των χειραγωγούμενων ΜΜΕ.

Μετά από περίπου μισή ώρα διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά «Κίτρινα Γιλέκα» πήραν τον λόγο και άλλοι ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν –όπως το «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες»- οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το Δημαρχείο.

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα κατά την πρώτη κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» για τη νέα χρονιά στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας:

Στην πόλη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν περί τα 1.000 - 1.5000 «Γιλέκα», ένας διαδηλωτής δέχθηκε "αμυντική" σφαίρα από αστυνομικούς, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Δύο οδοφράγματα, με κάδους και άλλα υλικά, είχαν στηθεί στην κεντρική αρτηρία της πόλης και ένα από αυτά πυρπολήθηκε.

Στο Μπορντώ, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Και σε αυτήν την πόλη οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η κατάσταση ξέφυγε και στο Μποβαί, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «Κίτρινα Γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσουν το αεροδρόμιο.