ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Δεν θα επιτρέψω να γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο της Τουρκίας

Αναστασιάδης
Φωτογραφία αρχείου
AP

«Εκείνο που επιβάλλεται ετούτη την ώρα, είναι μέσα από την ενότητα να αντιμετωπίσουμε τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Θέτοντας ως ύψιστη των προτεραιοτήτων μας το εθνικό μας θέμα, επιλέγουμε την οδό του ειρηνικού διαλόγου, επιδιώκοντας να επιτύχουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ήρωα της ΕΟΚΑ, Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι: «Είναι ακριβώς αυτή την πολιτική βούληση και θέληση που επαναδιατυπώσαμε κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο, τονίζοντας προς τον γ.γ. την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική βούληση να εμπλακούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο. Ένα διάλογο που θα καθοδηγείται και θα σέβεται τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα σέβεται τον άνθρωπο ανεξάρτητα εθνοτικής καταγωγής, αλλά που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους. Ενός κράτους που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, ενός κράτους που δεν θα είναι εξάρτημα της οποιασδήποτε τρίτης δύναμης. Ενός κράτους που δεν θα έχει ανάγκη από εγγυητές ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».

«Διεμήνυσα και σήμερα, μέσω της κας Λουτ, και επανέλαβα και πάλι την ετοιμότητα μας, αλλά και την άρνηση μας να δεχθούμε ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση, της όποιας κυριαρχικής, τάχα ισότητας, αξιώνει η Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος».

Σημείωσε δε, ότι «αυτό που είπα είναι, αν υπάρχει βούληση και από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ειλικρίνεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η μόνη οδός είναι η οδός του διαλόγου, η οδός του δικαίου, η οδός που θα οδηγήσει, επιτέλους, στο να απελευθερωθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας από το βάρος της επιβολής της τουρκικής κυβέρνησης ή του τουρκικού καθεστώτος. Γνωρίζω τις δυσκολίες, γνωρίζω την επικινδυνότητα μέσα από την όλη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και της Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι συμμαχίες που έχουμε επιτύχει, θα συμβάλουν ώστε να μην αργήσει ο ήλιος της ελευθερίας. Η προσπάθεια επανένωσης του τόπου, απαλλαγής του από τα κατοχικά στρατεύματα, να επιτύχει, να μην αργήσει να επιτευχθεί, ώστε να αποκτήσουμε - όπως χρωστούμε σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους - την ελευθερία μας. Αυτό που χρωστούμε στις μέλλουσες γενιές, την ειρήνη, τη δημιουργική συνύπαρξη.Δεν αρνούμαστε στους Τουρκοκύπριους δικαιώματα. Αρνούμαστε στην Τουρκία να θεωρεί πως είμαστε ένα κομμάτι που μπορεί να διευθύνει μέσω των εγκαθέτων της».

«Δεν θα επιτρέψω για όσο βρίσκομαι στην εξουσία, ή υπηρετώντας την εντολή του λαού, να μετατρέψω την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχουμε κατηγορηθεί πολλές φορές, πως έχουμε προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Όχι σε θέματα αρχών, όχι σε θέματα αξιοπρέπειας. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω, ιδιαίτερα εσάς, που μέσα από τις θυσίες, τους αγώνες, τα βασανιστήρια που έχετε υποστεί, μας δώσατε μια πατρίδα ελεύθερη. Αυτή οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Αιωνία η μνήμη στους αγωνιστές της ελευθερίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο πιλότος ζήτησε να μην προφυλακιστεί και να του επιβληθούν όροι - Τι είπε στο υπόμνημά του