ΚΥΠΡΟΣ

«Χαστούκι» στην Τουρκία από ΗΠΑ και ΕΕ: Είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια

«Χαστούκι» στην Τουρκία από ΗΠΑ και ΕΕ: Είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια
AP Images

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή ανακοίνωση έκανε σαφές πως οι μονομερείς ενέργειες Τουρκίας και ψευδοκράτους στα Βαρώσια είναι απαράδεκτες και προκαλούν έντονη ανησυχία, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ. Έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ που κάνουν λόγο για προκλητικότητα από πλευράς της Άγκυρας.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

ΗΠΑ: Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας

Παραβίαση των διεθνών συνθηκών και προκλητικές κινήσεις που αποτελούν εμπόδιο για κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, συνιστούν οι μονομερείς ενέργειες Ερντογάν και Τατάρ και για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, τόνισε τα παραπάνω ενώ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Κογκρέσο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, έγινε σαφές πως και η ΗΠΑ έχουν σταθερή θέση ότι η μόνη εφικτή λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, η κ. Ντόνφριντ έκανε σαφές πως οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα διατηρηθούν όσο επιμένει στην κατοχή των S-400.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για την μονομερή ενέργεια Άγκυρας και ψευδοκράτους. «Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επανέλαβε πως ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί για την εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση των εντάσεων και επαναφορά ενός πλαισίου διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Κάτι που είναι εμφανές ότι δεν επιθυμεί η Τουρκία καθώς για ακόμα μια φορά καταπάτησε κάθε έννοιά του, με το προκλητικό σόου Ερντογάν και Τατάρ στα Κατεχόμενα την Τρίτη…

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΣΚΑΪ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΜΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna για χρήση σε παιδιά 12-18 ετών