ΚΥΠΡΟΣ

Η «τελευταία» συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Η «τελευταία» συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, συναντιούνται σήμερα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της δήλωσης του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε την Τετάρτη, ότι ίσως να είναι και η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε ότι οι συναντήσεις μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου είναι θέμα που αφορά τους ίδιους: «Το θέμα είναι τι θέλουν ο Έρογλου και ο Χριστόφιας να κάνουν», είπε κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Επίσης, είπε ότι ο ΟΗΕ επιδεικνύει σεβασμό προς τους ηγέτες και επανέλαβε ότι η όλη διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνει την έκθεση του προς το ΓΓ του ΟΗΕ και ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη περί τα μέσα Απριλίου. Αν η έκθεση είναι θετική, είπε, τότε ο ΓΓ θα καλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Εάν είναι αρνητική, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα σκεφτούν τα επόμενά τους βήματα.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, δήλωσε επίσης χθες στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, παρά μόνο η υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Η δήλωσή του έγινε κατά τη συζήτηση για την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.