ΚΥΠΡΟΣ

Ποια ζώα επιτρέπονται να εισέλθουν στην Κύπρο

Ποια ζώα επιτρέπονται να εισέλθουν στην Κύπρο
Η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται σε γάτες υπό διαμετακόμιση, υπό τον όρο ότι τα ζώα αυτά δεν εξέρχονται από το αεροδρόμιο

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τον αγριόγατο Berton, εύλογα γεννώνται ερωτήματα γύρω από τη νομοθεσία για τα ζώα και τι επιτρέπεται και όχι στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς, αυτά μπορούν να εισέρχονται στην Κύπρο μόνο από συγκεκριμένα σημεία εισόδου.

Ζώα τα οποία ανήκουν σε είδη που καλύπτονται από τη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, επιτρέπεται να εισέλθουν στην επικράτεια της Κυπριακή Δημοκρατίας μόνο μέσω των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου και των λιμένων Λεμεσού και Λάρνακας.

Οι φυλές σκύλων, οι οποίες δεν επιτρέπεται να εισέρθουν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως της χώρας προελεύσεως είναι:

  • Pit Bull Terrier ή American Pit Bull
  • Japanese Tosa ή Tosa Inu
  • Dogo Argentino ή Argentinian Mastiff
  • Fila Brasileiro ή Brazilian Mastiff

Σκύλοι και γάτες από τη Μαλαισία (Χερσόνησο) απαγορεύεται να εισέλθουν στην Κύπρο εκτός εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό υγείας από τις Κτηνιατρικές Αρχές της Μαλαισίας, που να επιβεβαιώνει ότι ο σκύλος ή γάτα:

  • (α) δεν έχει έλθει σε επαφή με χοίρους τουλάχιστον για 60 ημέρες πριν από την εξαγωγή,
  • (β) δεν έχει διαμείνει σε εκμεταλλεύσεις, όπου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 60 ημερών έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου Nipah και
  • (γ) έχει υποβληθεί με αρνητικό αποτέλεσμα σε δεσμευτική δοκιμή ELISA για την ανίχνευση των IgG που διεξήχθη σε ένα εργαστήριο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για δοκιμή αντισωμάτων κατά των ιών της νόσου Nipah, σε δείγμα αίματος που ελήφθη εντός δέκα ημερών από την εξαγωγή.

Η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται σε σκύλους και γάτες υπό διαμετακόμιση, υπό τον όρο ότι τα ζώα αυτά δεν εξέρχονται από τον χώρο του διεθνούς αερολιμένα.

Γάτες από την Αυστραλία απαγορεύεται να εισέλθουν στην Κύπρο εκτός εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό από τις Κτηνιατρικές Αρχές της Αυστραλίας που να επιβεβαιώνει ότι οι γάτες δεν έχουν διαμείνει σε εκμεταλλεύσεις, όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ημερών έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου Hendra.

Η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται σε γάτες υπό διαμετακόμιση, υπό τον όρο ότι τα ζώα αυτά δεν εξέρχονται από τον χώρο του διεθνούς αερολιμένα.

Να σημειωθεί πως η είσοδος στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ζώων συντροφιάς ανεμβολίαστων κατά του ιού της λύσσας απαγορεύεται, ανεξαρτήτως της χώρας προελεύσεως. Το ζώο πρέπει να έχει εμβολιασθεί κατά του ιού σε ηλικία τουλάχιστον 12 εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα είδη ζώων, σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων) κανονισμούς του 2021, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν από τη Βουλή, αυτά που επιτρέπονται να κατέχονται στην Κύπρο είναι τα ακόλουθα:


Να σημειωθεί ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει αναλυτική λίστα με τα ήδη ζώων που απαγορεύονται στην Κύπρο καθώς οτιδήποτε δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανονισμούς της σχετικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ