ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μαρί

Συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μαρί

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στη Λάρνακα στις εννέα το πρωί, η δίκη για την υπόθεσή της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλόξενος», οι έξι κατηγορούμενοι είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστα, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο τέως Διευθυντής και Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Νικολάου και Πάμπος Χαραλάμπους και ο τέως Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.

Στη προηγούμενη δικάσιμο στις 27 Αυγούστου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα παρουσιάζονταν τα παραδεκτά γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία θα προέκυπταν μέσα από συνεννόηση της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση του Μαρί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό.

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μεν σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα αλλά υπολείπεται ακόμα αρκετό έργο. Ταυτόχρονα ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει ότι είναι δυνατόν για επίτευξη του στόχου μέχρι σήμερα 10 Σεπτεμβρίου και σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων να «επιτευχθεί ο σκοπός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναγνώσει γραπτή εναρκτήρια δήλωση στην οποία έκανε λεπτομερή αναφορά και περιγραφή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε ένας κατηγορούμενος ξεχωριστά στην όλη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα 13 θύματα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί ήταν ο Διοικητής του Ναυτικού αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Διοικητής της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» Λάμπρος Λάμπρου, ο επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, οι κελευστές Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, οι λοχίες της ΕΜΑΚ Σπύρος Τταντής και Αδάμος Αδάμου και οι Πυροσβέστες Παναγιώτης Θεοφίλου, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γιώργος Γιακουμή και ο Αντώνης Χαραλάμπους που έχασε τη ζωή του στις 13 Ιουλίου 2011.

Το Δικαστήριο όρισε δικάσιμους στις 12, 13, 14, 20, 21, 25, 26 και 28 Σεπτεμβρίου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίζεται η δίκη και τα απογεύματα.