ΚΥΠΡΟΣ

Θα ξεπεράσει τα 7 δισ. κυβικά μέτρα το κοίτασμα στην ΑΟΖ

Θα ξεπεράσει τα 7 δισ. κυβικά μέτρα το κοίτασμα στην ΑΟΖ

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα γίνουν και διεργασίες ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει αξιοπρεπές κοίτασμα πετρελαίου. «Η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική», σύμφωνα με της δηλώσεις του επικεφαλής της Noble, John Tomic. Επίσης ανακοίνωσε πως η γεώτρηση επιβεβαίωσης πρόκειται να διενεργηθεί κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αναλόγως με τη διαθεσιμότητα του εξειδικευμένου γεωτρύπανου.

Παράλληλα, ο Tomic, σημείωσε πως η επιθυμία της εταιρείας είναι να διαπραγματευτεί με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί έναν χερσαίο τμηματικό υγροποιημένου αερίου μαζί με μια μονάδα αερίου το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 5 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το οικόπεδο 12.

Επίσης θα μπορεί να επεκταθεί εξυπηρετώντας πρόσθετες ποσότητες που είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε άλλα τεμάχια, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Noble μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία του πρώτου συνεδρίου "Eastern Mediterranean Gas Conference" που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 26 με 28 Μαρτίου 2013.

Τέλος πρόσθεσε πως στις σκέψεις της εταιρείας υπάρχει και η επιλογή να κατασκευαστεί ένα πλωτό τερματικό πάνω από τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, με ταυτόχρονη ύπαρξη αγωγών μεταφοράς στην ξηρά.