ΚΥΠΡΟΣ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για το Μαρί

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για το Μαρί

Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Κατά τη διαδικασία της Πέμπτης κατέθεσε ο πυροσβέστης 1444 Γερόλεμος Γερολεμου, ο οποίος ήταν μέλος της «πράσινης αλλαγής» στην ΕΜΑΚ υπό τον αδικαχαμένο Λοχία, Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας, στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου είχε αναλάβει καθήκοντα τηλεφωνητή στον σταθμό της ΕΜΑΚ στην κοφίνου. Σύμφωνα με την κατάθεση του, 27 λεπτά μετά, έλαβε κλήση από τον αστυνομικό σταθμό Ζυγίου ότι στη Ναυτική Βάση υπήρχε φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια και ότι ακούγονταν εκρήξεις.

Αμέσως, ο ίδιος ήχησε τον συναγερμό και στην συνέχεια ρώτησε τον αδικοχαμένο Ανδρέα Παπαδόπουλο εάν θα μετάβαινε μαζί του στη Ναυτική Βάση, για να λάβει στην συνέχεια την διαταγή να παραμείνει στον σταθμό ως τηλεφωνητής.

Τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέχεια συγκλονίζουν. Ο μάρτυρας κατέθεσε όλες τις ενέργειες των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών καθώς και τις δικές του ενέργειες και όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έγιναν κατά τον ουσιώδη χρόνο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πυροσβέστη στον Διοικητή της ΕΜΑΚ και έκτου κατηγορούμενο, Ανδρέα Λοϊζίδη, ότι έφτασε στον σταθμό της Κοφίνου στις 5:30 και διέταξε εποχιακό πυροσβέστη να του φτιάξει καφέ, πριν αναχωρήσει για το επεισόδιο.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε την έκρηξη γύρω στις 5:50 τα ξημερώματα και τότε κατάλαβε ότι κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί.

Στην συνέχεια καλούσε στα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και στον ασύρματο τους έξι αδικοχαμένους πυροσβέστες, χωρίς να λάβει απάντηση ποτέ.

Όταν ρωτήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή για την εικόνα που είχε ο ίδιος για το επεισόδιο, στο οποίο ανταποκρίθηκε η αδικοχαμένη ομάδα, ο μάρτυρας απάντησε ότι όση ώρα βρισκόταν στην υπηρεσία του είχε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα ή δύο εμπορευματοκιβώτια. Όταν σχόλασε όμως, άκουσε ότι εξερράγησαν 98.

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι κατά τους εφτά μήνες που βρισκόταν ο ίδιος στην ΕΜΑΚ, δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος ούτε και η ομάδα του για το φορτίο που βρισκόταν στη Ναυτική Βάση.

Νωρίτερα, είχε καταθέσει ο Ανδρέας Χριστοδούλου, λειτουργός στο Τμήμα Μεταλλείων, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση, πέντε ημέρες πριν την φονική έκρηξη.

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι κατά τη δική του εκτίμηση, το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο έπρεπε να μετακινηθεί άμεσα και ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ανάφλεξης της πυρίτιδας σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τον 27ο μάρτυρα κατηγορίας, τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής, Μάρκο Τράγκολα, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτελούσε χρέη Βοηθού Διευθυντή Υποστήριξης της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο ίδιος είχε ακούσει για πρόβλημα στο Μαρί με πυρίτιδα, κατά τη έκφραση του, στην πρωινή σύσκεψη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πέντε ημέρες πριν την φονική έκρηξη, από τον διευθυντή της Πυροσβεστικής και 4ο κατηγορούμενο, Ανδρέα Νικολάου, ο οποίος είχε δώσει οδηγίες στον 5ο κατηγορούμενο, Χαράλαμπο Χαραλάμπους να παρευρεθεί στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση για το θέμα της πυροπροστασίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ