Παρατείνεται η εξέταση της έκθεσης Pimco για την Κύπρο

Παρατείνεται η εξέταση της έκθεσης Pimco για την Κύπρο

Παρατείνεται, ενδεχομένως μέχρι αργά απόψε, η εξέταση της έκθεσης Πίμκο για διακρίβωση του ποσού που θα χρειασθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Παρότι είχε ανακοινωθεί πως η μελέτη από την ειδική συντονιστική επιτροπή θα τέλειωνε χθες το απόγευμα, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε το πρωί πως το έργο συνεχιζόταν έως αργά χθες βράδυ χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Όπως ανέφερε, τέθηκαν αρκετά διευκρινιστικά ερωτήματα, γι' αυτό και η διαβούλευση θα συνεχισθεί έως αργά το απόγευμα.

Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακοινωθεί οτιδήποτε εντός της ημέρας, αν και είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν εκπλήξεις στην έκθεση της Pimco.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα χρειασθεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω των απωλειών τους από την έκθεση στο ελληνικό χρέος αναμένεται να είναι κατ' ανώτατο όριο 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ο διεθνής ελεγκτικός οίκος θα έχει εξετάσει σημαντικό κομμάτι των δανειακών χαρτοφυλακίων και θα είναι πλέον σε θέση να δώσει με μεγάλη ακρίβεια τις κεφαλαιακές ανάγκες του καθενός από τα τραπεζικά και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.

Στην επιτροπή που εξετάζει την ενδιάμεση έκθεση της μετέχουν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών και του υπουργείου Οικονομικών.