ΚΥΠΡΟΣ

Δ.Χριστόφιας: Θυσίες του κυπριακού λαού για να αποτραπούν τα χειρότερα

Δ.Χριστόφιας: Θυσίες του κυπριακού λαού για να αποτραπούν τα χειρότερα

Την πεποίθησή του ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, σημειώνοντας όμως ότι ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό κενό, το οποίο υποχρέωσε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, αφού απέτυχαν προσπάθειες για χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Επέρριψε δε, για άλλη μια φορά, την κύρια ευθύνη για την κρίση στις τράπεζες και στην Κεντρική Τράπεζα και τον πρώην διοικητή της και επανέλαβε ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει αρκετά πράγματα για τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως το 2013, δυστυχώς, βρίσκει για ακόμα μια φορά την πατρίδα υπό κατοχή, αλλά και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως κατάφερε να ενταχθεί στη βάση λύσης του Κυπριακού η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια και η μια διεθνής προσωπικότητα, και αποκλείστηκε οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ενώ επιτεύχθηκαν συγκλίσεις που στο σύνολο τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν και απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό.

«Το κυπριακό πρόβλημα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας. Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενής μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή».

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της 52χρονης ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, και να απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα του και αξιοποιώντας το φυσικό της πλούτο να την κάνει τόπο ευημερίας».