ΚΥΠΡΟΣ

Ανησυχία στη Λευκωσία για το Eurogroup

Ανησυχία στη Λευκωσία για το Eurogroup

Αντιδράσεις στο εσωτερικό προκάλεσε η χθεσινή επιβεβαίωση στο Eurogroup ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο, τον Μάρτιο, θα υπογραφεί το Μνημόνιο.

Αν και ο Ζαν Κλοντ Γιοούνκερ χαιρέτησε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των σημαντικών ζητημάτων στα οποία έχει συμφωνήσει η κυπριακή κυβέρνηση με την Τρόικα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για στενή παρακολούθηση του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, μέχρι και την περίοδο της υπογραφής του Μνημονίου

Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου τον Μάρτιο από την νέα κυβέρνηση ήταν ένα από τα σενάρια, αφού δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ.Στεφάνου εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν, για να υπάρξει συμφωνία.

Δίνεται μάχη, είπε, για το θέμα του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και τόνισε ότι ακραία σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να εφαρμοστούν στην Κύπρο.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ.Στεφάνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί.

Εξάλλου, πρόσθεσε, στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. «Υπάρχουν», είπε, «άλλοι τρόποι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος».

Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος είναι συστημικό πρόβλημα για την Ευρώπη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αν επικρατήσει η άποψη ότι η οικονομία της Κύπρου είναι ασήμαντη για την Ευρωζώνη και συνεπώς δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε αυτήν, τότε το ευρωσύστημα μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Για τις αναφορές σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, ο κ.Νεοφύτου είπε ότι όσοι διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς, θα πρέπει να προσκληθούν στην Κύπρο και να μην τους θεωρούμε απειλή.

«Η Κύπρος», τόνισε, «δεν είναι χώρος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και αν υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Δηλώσεις Κίκη Καζαμία

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Κίκης Καζαμίας, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Καζαμίας, ο οποίος επίσης μιλούσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να δίνεται τόση σημασία στο θέμα, αφού ,όπως εξήγησε, για να διασωθεί η κυπριακή οικονομία χρειάζονται γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που θα προκύψει από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι κάτω του 1ος δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Άρα», τόνισε, «πρέπει να πείσουμε με σοβαρά επιχειρήματα ότι δεν είμαστε σε κατάσταση που να απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ.Καζαμίας είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι ένα ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης έχει υποστεί συστημική κρίση και χρειάζεται την αλληλεγγύη τους.

Δηλώσεις Μαρίνου Σιζόπουλου

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου για την προεδρία, Γιώργου Λιλλήκα, κατήγγειλε ότι οι εταίροι της Κύπρου, με αιχμή του δόρατος την Γερμανία και την Φιλανδία, επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών για να προκαλέσουν περαιτέρω αφαίμαξη της κυπριακής οικονομίας και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το φυσικό αέριο και να επιβάλουν τη λύση που θέλουν στο Κυπριακό.

Αυτό που τους ενδιαφέρει, τόνισε, είναι οι παραλιακές εκτάσεις της Κύπρου και η περιουσία της Αρχής Λιμένων, για να την αξιοποιήσουν για άλλους σκοπούς και κυρίως για θέματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε τους όρους της Τρόικας για πλήρη ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ούτε και τον έλεγχο της ροής των χρημάτων από το φυσικό αέριο από την Τρόικα, ενώ επανέλαβε την πρόταση Λιλλήκα για αξιοποίηση το γρηγορότερο του φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ