ΚΥΠΡΟΣ

Διογκώνεται καθημερινά το δημόσιο χρέος στην Κύπρο

Διογκώνεται καθημερινά το δημόσιο χρέος στην Κύπρο

Μεγάλο και καθημερινό είναι το στοίχημα για να αποφύγει το κράτος τη στάση πληρωμών μέχρι και τον Μάρτιο, καθώς εβδομάδα με εβδομάδα χρειάζεται να ανανεώνονται μικρά και μεσαία χρηματοδοτικά πακέτα με αξιόγραφα, συνολικού ύψους €985 εκατ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που προκύπτουν από το φετινό οικονομικό έτος, γεγονός που ανεβάζει το ποσό μήνα με το μήνα ακόμα πιο πάνω.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσε στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών, που επίσης δηλώνει ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες μέχρι τον Μάρτιο, πράγμα για το οποίο ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα και το Eurogroup.

Ωστόσο, η τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αύριο 25 Ιανουαρίου θα χρειαστεί να ανανεωθεί χρηματοδότηση €24 εκατ., ενώ αυτή την εβδομάδα προηγήθηκαν ανανεώσεις άλλων τριών πακέτων αξιογράφων €33 εκατ., €100 εκατ. και €17 εκατ. Ακολουθούν μέσα στον Φεβρουάριο αναχρηματοδοτήσεις χρέους €477 εκατ. (πακέτα €240 εκατ., €33 εκατ. και €204 εκατ.).

Το δημόσιο χρέος στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2012 ανήλθε σε €15.042 δισ. και ήταν αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Η χώρα μας παρουσίασε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρωζώνη. Στο μεταξύ, σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παραχωρήσει ακόμα ένα δάνειο στην Κύπρο.

Πηγη Φιλελεύθερος