ΚΥΠΡΟΣ

Για Κυπριακό και υδρογονάνθρακες συζήτησαν οι Υπ.Εξ. ΗΠΑ και Κύπρου

Για Κυπριακό και υδρογονάνθρακες συζήτησαν οι Υπ.Εξ. ΗΠΑ και Κύπρου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο «ανοίγει ευκαιρίες», ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι η οικονομία, το Κυπριακό και το φυσικό αέριο είναι «τρία ξεχωριστά θέματα».

Σε σύντομες δηλώσεις τους, πριν τη σημερινή συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασαν και οι δύο την πρόθεση των χωρών τους για συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σημειώνοντας ότι «ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει βαθιά γνώση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και πως αυτά μπορούν να συνδεθούν μαζί, όπως ήταν η δική μου επιθυμία. Έχει κάποιες ιδέες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Απεδέχθη τις εισηγήσεις μας τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η ποθητή λύση του κυπριακού προβλήματος κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».

Σε ερώτηση αν συνέδεσε την οικονομική κρίση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι «όπως τον ακούσατε στις δηλώσεις του (πριν τη συνάντηση), έχει παραθέσει τρία θέματα. Έχουμε εξηγηθεί ότι αυτά τα τρία θέματα δεν εξαρτώνται το ένα με το άλλο, αλλά μπορεί να ενισχύσουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους το ένα το άλλο. Τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση».

Επίσης, ρωτήθηκε αν ο κ. Κέρι έθεσε θέμα να σταματήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καθόλου, καθόλου, απεναντίας» τόνισε με έμφαση ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Στην κοινή τους εμφάνιση, πριν τη συνάντηση, ο κ. Κέρι ανέφερε ότι καλωσορίσει τον υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη σε μια «σημαντική στιγμή», προσθέτοντας: «Η Κύπρος είναι μία πολύ καλή φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών και ξέρω ότι η Κύπρος, όπως κάνουμε όλοι, αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Επίσης, κατανοούμε τις δύσκολες επιλογές που αναγκαστήκατε να κάνετε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Εμείς, σίγουρα θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί με τρόπο που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε».

Ο κ. Κέρι τόνισε επίσης: «Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά στο Κυπριακό, μία από τις παγκόσμιες παγωμένες διαμάχες. Έχω αρκετές φορές μιλήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, έχω μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, και έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου, και ελπίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα θέλαμε να δούμε να ξεπαγώνει αυτή η σύγκρουση, και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια λύση».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εργάζεται σε αυτό, (έχει) έναν αντιπρόσωπο ο οποίος ήλπιζε να βρει κάποια στιγμή (λύση). Θα ήθελα να ελπίζω ότι η οικονομική κρίση, αντί να αποτρέπει τα άτομα να προχωρούν, στην πραγματικότητα να δημιουργεί ευκαιρίες. Και είναι περιττό να πω, ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου στην οικονομική της ζώνη. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μέρος της λύσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Γνωρίζω ότι ο υπουργός Κέρι δείχνει πολύ έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι η επόμενη επίσκεψή του θα είναι η τέταρτη στην περιοχή. Και θέλω να συζητήσουμε το θέμα της Κύπρου, όπως είπε ο ίδιος, όχι μεμονωμένα, αλλά να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε να είμαστε και να διαδραματίσουμε σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή αυτή και να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «και οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματός μας είναι πρώτα απ' όλα και επιθυμία μας. Είναι μια ανοικτή πληγή και αιμορραγεί, διατηρώντας μια χώρα διαιρεμένη. Φυσικά, θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τα θέματα της οικονομίας και του Κυπριακού και το θέμα του φυσικού αερίου ως τρία ξεχωριστά (θέματα). Αν το ένα ενισχύσει το άλλο, είναι μέσω αυτών των παράλληλων τριών ρόλων. Αλλά, θα συζητήσουμε αυτά τα πράγματα στη συνάντησή μας».