ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Προωθείται η επιβολή λύσης στο Κυπριακό

Ομήρου: Προωθείται η επιβολή λύσης στο Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι τους τελευταίους μήνες είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής, σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων της Κοινότητας Χούλου στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία στην οποία έχουμε περιέλθει, ενώ θα υπάρξει ακόμα μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι αποτελεί χρέος μας απέναντι στους ήρωες που τιμώνται σήμερα, «να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού». Τόνισε δε πως είναι πρόδηλο ότι επιχειρείται όπως το έγγραφο των λεγόμενων συγκλίσεων χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεση συμφωνία», εξηγώντας ότι η εκφρασθείσα συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό. «Αντίθετα», είπε, «είναι σαφές ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ήδη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ