ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Για συνομιλίες το Φθινόπωρο μιλούν τα ΗΕ

Κυπριακό: Για συνομιλίες το Φθινόπωρο μιλούν τα ΗΕ

Άγνοια εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Νεζίρκι, σε ερώτημα δημοσιογράφου αν η ανάληψη από μέρους του ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, της προεδρίας του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αδελαϊδα, έρχεται σε σύγκρουση με τους κανονισμούς που ισχύουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Απαντώντας ο κ Νεζίρκι είπε ότι αυτό είναι ακόμη υποθετικό και δεν έχει τίποτε να προσθέσει αλλά θα ρωτήσει το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων.

Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και στην προεδρεύουσα του Σ.Α. κατά τον Ιούλιο, πρέσβη των ΗΠΑ Rosemary A. DiCarlo, η οποία είπε πως δεν έχει υπόψη της τις πληροφορίες.

Αναφερόμενη στην ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Λίζα Μπάτενχαϊμ, η αναπληρωτής μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ είπε πως η κ. Μπάτενχαϊμ μίλησε για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για διατήρηση της σταθερότητας, αντιμετώπιση ανθρωπιστικών θεμάτων και την υποβοήθηση δικοινοτικών επαφών.

«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς διατήρηση ήρεμης ατμόσφαιρας και υποβοήθηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών και κατέστησε σαφή την ανάγκη οι πλευρές να σεβαστούν την αρμοδιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη», είπε.

Πρόσθεσε πως τα μέλη του Συμβουλίου «ευχαρίστησαν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τις προσπάθειες προς επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο και ενθάρρυναν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να συνεχίσει το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης με την προσδοκία των συνομιλιών για τη διευθέτηση, το Φθινόπωρο».

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβη, η κ. Μπάτενχαϊμ έδωσε έμφαση στην ανάγκη όπως «οι πλευρές αποφεύγουν να αμφισβητούν την αρμοδιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να ελέγχουν δραστηριότητες αυθαίρετες πολιτών στην ουδέτερη ζώνη. Επίσης, σημείωσε τις συνεχείς ανησυχίες για την έλλειψη πρόσβασης σε ναρκοθετημένες περιοχές και περιοδικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. είναι ενθαρρυμένα από τις δεδηλωμένες δεσμεύσεις των ηγετών της ελληνοκυπριακής κοινότητας να αρχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Ελπίζουμε όπως και οι δύο πλευρές προετοιμαστούν εποικοδομητικά για την έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση», κατέληξε η κ. Ντικάρλο.

πηγη icyprus