ΚΥΠΡΟΣ

Πάφος: Προβληματισμός για τις παράνομες προσθήκες σε χώρο λατρείας

Πάφος: Προβληματισμός για τις παράνομες προσθήκες σε χώρο λατρείας

Εκπνέει σήμερα η ειδοποίηση της επιβολής που έχει επιδοθεί στον Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών από το Δήμο Πάφου για τη χρησιμοποίηση χώρου στάθμευσης στην Κάτω Πάφο ως χώρο λατρείας .

Συγκεκριμένα η Παγκόσμια Ισλαμιστική Οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία του Κτηματολογίου, με βάση τα οποία δωμάτιο οικίας που ανήκε σε Τουρκοκύπριο ψαρά, μόνιμο κάτοικο της περιοχής πριν από 70 χρόνια, είχε χαρακτηριστεί ως χώρος λατρείας και προσευχής, επιχειρεί να δημιουργήσει σήμερα ολόκληρο μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή.

Αρχικά οι μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της άμεσης παρέμβασης, δημιούργησαν παράνομες προσθήκες και κατασκευές στην πολύ ευαίσθητη περιοχή που γειτνιάζει με μνημεία που προστατεύονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στην επαρχία Πάφου, που, όπως αναφέρουν, ανέρχονται σε 2.000 περίπου, για τις ανάγκες πρόσφατης γιορτής τους ανέγειραν παράνομα αποχωρητήρια στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της τοπικής αρχής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση στην παρουσία αντιπροσωπείας των μουσουλμάνων, της δημοτικής αρχής, αλλά και των Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, κατατέθηκε πρόταση από τον Έπαρχο Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη όπως οι μουσουλμάνοι καταθέσουν σχέδιο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αφού πρώτα αποσύρουν όλες τις παράνομες προσθήκες.

Αν και έχει ζητηθεί άρση των παρανομιών, οι μουσουλμάνοι μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει.

Η αρχιτέκτονας του Δήμου Πάφου Ανδρούλα Ευθυμίου, η οποία παρευρέθηκε στη σύσκεψη στην Επαρχιακή Διοίκηση, αναγκάστηκε να τους υποδείξει ότι ο Δήμος Πάφου απέρριψε αίτημα της Μητρόπολης Πάφου να ανεγείρει ναό μέσα σε τεμάχιο που ανήκε στην εκκλησία, επειδή δεν το επέτρεπε η νομοθεσία, ούτε οι πολεοδομικοί κανονισμοί.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου τα περισσότερα μέλη επιμένουν ότι συνεργεία του Δήμου θα πρέπει σήμερα, που λήγει η προθεσμία που δόθηκε, να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, ενώ κάποιοι άλλοι φαίνεται να συμμερίζονται και την προτροπή του κράτους και επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθεί ολιγοήμερη παράταση προκειμένου οι μουσουλμάνοι από μόνοι τους να προχωρήσουν στις ενέργειες αυτές.

ΠΗΓΗ ikypros