ΚΥΠΡΟΣ

Ορφανίδης: Την κατρακύλα έφερε ο Χριστόφιας

Ορφανίδης: Την κατρακύλα έφερε ο Χριστόφιας

Την κυβέρνηση Χριστόφια κατηγόρησε για την κατρακύλα της οικονομίας ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Όπως είπε δεχόταν αντιδεοντολογικές επεμβάσεις στο έργο του ενώ δεν είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος δεν απάντησε σε καμιά από τις επιστολές που του είχε στείλει.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο κ. Ορφανίδης ζήτησε όπως αναγνώσει γραπτή δήλωσή του, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε και η δήλωση θα κατατεθεί στο τέλος της διαδικασίας.

Όπως ανέφερε η κυβέρνηση Χριστόφια με την ανάληψη των καθηκόντων της ανάτρεψε την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία ήταν συντονισμένη με τις πολιτικές που ακολουθούσαν τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Όπως είπε από τον "Μάρτιο του 2008 υπήρξε ανατροπή της φιλοσοφίας της οικονομικής πολιτικής και οι δαπάνες της κυβέρνησης Χριστόφια ξέφυγαν ενώ μετά το 2008 παρουσιάστηκε το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών". Αναφέρθηκε και στο πασχαλινό επίδομα το οποίο, όπως είπε, δόθηκε άστοχα καθώς δεν υπήρχε ανάγκη για να δοθεί, ενώ συνεχίστηκαν οι αλόγιστες δαπάνες.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει για την δύσκολη κατάσταση που θα είχε η οικονομία τόσο το Προεδρικό όσο και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπήρχαν προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πική είπε ότι δεν έλαβε απάντηση σε καμιά από τις επιστολές τις οποίες έστειλε στον Πρόεδρο Χριστόφια. Ωστόσο συναντήθηκε μαζί του στο Κελλάκι τον Αύγουστο το 2009 πράγμα που όπως υποστήριξε βοήθησε στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, του είχε ζητήσει κατά την πρώτη συνάντησή τους να μην προβαίνει σε δηλώσεις που να συγκρούονται με αυτές τις κυβέρνησης και να πωλήσει τον χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας για να αυξηθεί η ρευστότητα και να χρηματοδοτηθούν προγραμματιζόμενα έργα. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξαν και άλλες αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο του.

Αναφέρθηκε και σε παρέμβαση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ήθελε η MIG να έχει τον πλήρη έλεγχο της Λαϊκής, αίτημα που η Κεντρική Τράπεζα δεν του ικανοποίησε.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπoρούσε να ήταν διαχειρίσιμο και προέβλεψε ότι η οικονομική κρίση στην ευρώπη θα αναζωπυρωθεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

πηγη ikypros