ΚΥΠΡΟΣ

Έκκληση Ελληνοκυπρίων για πληροφορίες σχετικές με τάφους αγνοουμένων

Έκκληση Ελληνοκυπρίων για πληροφορίες σχετικές με τάφους αγνοουμένων

Ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Θεόφιλος Θεοφίλου απεύθυνε έκκληση προς όλους όσοι γνωρίζουν ή έχουν πληροφορίες για χώρους όπου βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοι, Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, να τις δώσουν στη Διερευνητική Επιτροπή.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Αγνοουμένων, η οποία έχει καθιερωθεί με νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Θεοφίλου τόνισε ότι η προώθηση αυτής της έκκλησης είναι η καλύτερη προσφορά που μπορεί να γίνει σήμερα για τους αγνοούμενους. Σημείωσε ότι το θέμα των αγνοουμένων και το δράμα των συγγενών τους είναι μια ανοικτή πληγή στην κυπριακή κοινωνία που περιλαμβάνει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους πολίτες.

«Η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και επιβάλλεται να κλείσει αυτή η πληγή, τόσο στο προσωπικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο όσο γίνεται πιο σύντομα,» ανέφερε σε μήνυμά του ο κ. Θεοφίλου. Ο αριθμός των αγνοουμένων προσώπων που ταυτοποιήθηκαν είναι 352 Ελληνοκύπριοι και 84 Τουρκοκύπριοι, ενώ ο αριθμός των λειψάνων που απομένουν για ταυτοποίηση ανέρχεται στους 129. Αυτό σημαίνει ότι περίπου άλλοι 1.200 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι δεν έχουν εντοπισθεί και πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν ταφεί σε χώρους που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές περιοχές και δεν επιτρέπει πρόσβαση σ' αυτούς.

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Αγνοουμένων, γιατί ήταν η ημέρα κατά την οποία δημιουργήθηκε το θέμα αγνοουμένων, δεδομένου ότι στις 28 Οκτωβρίου 1974, είχαν φθάσει από την Τουρκία και οι τελευταίοι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι.