ΚΥΠΡΟΣ

Κατατέθηκε το πόρισμα των ελεγκτών της Τρόικα για την Κύπρο

Κατατέθηκε το πόρισμα των ελεγκτών της Τρόικα για την Κύπρο

Κατατέθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, το πόρισμα-πρόταση ψηφίσματος, της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, που διερεύνησε την νομιμότητα των ενεργειών της Τροϊκα, σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, από τους εισηγητές Οτμάρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Ντζος.

Στην 14σέλιδη πρόταση ψηφίσματος, διευκρινίζεται ότι ένα μνημόνιο συμφωνίας, αποτελεί συμφωνία μεταξύ ενός ενδιαφερόμενου κράτους και της Τρόϊκα, που προκύπτει μετά απο διαπραγματεύσεις και με βάση την οποία, το κράτος-μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει μία σειρά από ενέργειες, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι, η δημιουργία της Τροϊκα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίχθηκε στην απόφαση που πήραν στις 25 Μαρτίου 2010, οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, να δοθούν υπό όρους διμερή δάνεια, κατ` αρχήν στην Ελλάδα και μετέπειτα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Ειδικά για την Κύπρο η πρόταση ψηφίσματος σημειώνει ότι, "κατά την έναρξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Κύπρο το 2013, υπήρχε σε εξέλιξη μία συστημική αστάθεια στη κυπριακή οικονομία, εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε τοπικές εταιρίες ακινήτων, της επίδρασης που δέχθηκε από την ελληνική κρίση χρέους, της υποβάθμισης των κρατικών κυπριακών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και της αρχικής απροθυμίας της κυπριακής κυβέρνησης, για αναδιάρθρωση του προβληματικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνεται ακόμη ότι, παρόλο που η αρχική αίτηση χρηματοδοτικής συνδρομής υπεβληθη από την Κύπρο στις 25 Ιουνίου 2012, οι διαφορές των θέσεων όσον αφορά τις προϋποθέσεις , καθώς και η απόρριψη ενός αρχικού σχεδίου προγράμματος από το κυπριακό κοινοβούλιο , καθυστέρησε την τελική συμφωνία μέχρι την 15η Μαΐου 2013 ενώ εγκρίθηκε από την κυπριακή βουλή στις 30 Απριλίου 2013.

Η Επιτροπή αποδοκιμάζει το γεγονός ότι, από το 2008 η ανισότητα κατανομής του εισοδήματος έχει αυξηθεί άνω του μέσου όρου στην Κϋπρο και στις άλλες τρείς χώρες και ότι υπήρξαν περικοπές στις κοινωνικές παροχές και αύξηση της ανεργίας και των επιπέδων φτώχειας.

Επισημαίνει, τέλος, την απότομη αύξηση της ανεργίας των νεων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σύμφωνα με το icyprus.