Κυπριακό: Σοβαρές επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη των συνομιλιών

Κυπριακό: Σοβαρές επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη των συνομιλιών

Για ασάφειες και γκρίζες ζώνες στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να διεξαχθούν χωρίς έξωθεν πιέσεις, στη βάση της διεθνοποίησης του Κυπριακού και όχι της αντιμετώπισής του ως ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας - Τουρκίας».


Σε ανακοίνωση της Πολιτικής του Γραμματείας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση των μνημονίων Ελλάδας και Κύπρου ως εργαλείο πίεσης για άδικες επιλογές.

«Η γνήσια, ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης του κυπριακού λαού πρέπει οπωσδήποτε να στηριχτεί και να ανατραπούν τυχόν προσπάθειες εκβιασμού ή επιβολής παραπλανητικών διλημμάτων», υπογραμμίζει και καλεί κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να συμπαραταχθούν στον κυπριακό λαό και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού κινήματος συμπαράστασης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι σύνθετων προβλημάτων, η επίλυση των οποίων απαιτεί νηφαλιότητα, δημιουργικότητα, στήριξη σε αρχές και αξίες.

«Η Μεγαλόνησος έχει ανάγκη και δικαιούται μιας συνολικής λειτουργικής λύσης με επανένωση της σε μια δικοινοτική και εδαφικά διζωνική ομοσπονδία, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ και ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ (όπως 541/1983, 550/1984, 1251)», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι »στόχος είναι μια Κύπρος ειρηνική, κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων. Με το λαό κυρίαρχο. Με διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, μακριά από ρατσισμούς και φυλετικές διακρίσεις. Μια Κύπρο στην οποία θα ζουν ειρηνικά και με ίσα δικαιώματα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει, όπως αναφέρει, κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και σταθερής λύσης του Κυπριακού, την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια αυθεντική Δημοκρατική Ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, με δημοκρατικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων, εντός του πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης και σαφή ιεράρχηση κανόνων.