ΚΥΠΡΟΣ

Ντάουνερ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να οδηγήσει σε λύση

Ντάουνερ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να οδηγήσει σε λύση

Με τις καλύτερες αναμνήσεις και αφήνοντας πίσω του φίλους, δήλωσε ότι αναχωρεί από την Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μιλώντας ενώπιον ε/κ και τ/κ Μέσων Ενημέρωσης στο Λήδρα Πάλας υπέδειξε ότι κατά τα 5 χρόνια παρουσίας του στο νησί έγινε σημαντική δουλειά και υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις σε διάφορα θέματα κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνιτη.

Αναφέρθηκε επίσης στο κοινό ανακοινωθέν τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μάλιστα ευχήθηκε σύντομα να έχει τη χαρά να ακούσει ότι οι δυο ηγέτες κατέληξαν σε λύση στη βάση της ΔΔΟ, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του θα αποφασίσει ο ίδιος ο ΓΓ τις επόμενες βδομάδες.

Ερωτηθείς για το τι έφταιξε ώστε να μην επιτευχθεί λύση ο Νταουνερ υπέδειξε ότι τα τελευταία 40 χρόνια άλλαξαν 24 ειδικοί σύμβουλοι του ΓΓ, υποδεικνύοντας ότι η επίτευξη λύσης είναι θέμα συνθηκών αλλά και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα είπε, με περίπλοκα ζητήματα όπως το εδαφικό γι’ αυτό και δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής. Ενώ στα αρνητικά πρόσθεσε την πολυπλοκότητα και ευαισθησία του ζητήματος καθώς και θέματα πολιτικής.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο, ο απελθών σύμβουλος του ΓΓ υπέδειξε ότι οι συνθήκες αλλάζουν. Για 40 χρόνια είπε δεν υπήρξε λύση αλλά ουδέποτε απορρίφθηκε η ιδέα για λύση.

Το κοινό, συμπλήρωσε άρχισε τώρα να αντιλαμβάνεται τα καλά της λύσης, η θέληση για την οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη και λόγω των οικονομικών συνθηκών, αφού μια λύση θα φέρει επενδύσει και θα έχει θετικό αντίκτυπο και για τις δύο κοινότητες.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της διαδικασίας μετά από 40 χρόνια, ο Ντάουνερ, υπέδειξε ότι η λύση εξαρτάται από τους Κύπριους και τους ηγέτες τους.

Είναι καθαρά κυπριακή διαδικασία και αυτοί θα αποφασίσουν και θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ρόλος των ΗΕ συνέχισε είναι υποβοηθητικός και δεν πρόκειατι να επιβάλουν καμία λύση.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία λέγοντας ότι καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει θέσεις που μπορεί να καταστρέψουν τη διαδικασία. Όσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει σε λύση και η διεθνής κοινότητα ελπίζει σε αυτόν και τον Ντερβίς Έρογλου.

Τέλος, αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα ετοιμάσει έκθεση προς το ΓΓ την οποία θα πρέπει να παραδώσει πριν το τέλος της θητείας του στις 20 Απριλίου και αυτή θα περιλαμβάνει μια ανασκόπηση των συνομιλιών, τις εκτιμήσεις του, αλλά και τις εισηγήσεις του σε ΗΕ και Μπαν Κι Μουν για το πώς να προχωρήσουν. Θα εισηγηθώ στο ΓΓ τι θα πρέπει να κάνει σχετικά με το κυπριακό είπε χαρακτηριστικά ο Νταουνερ.

ΠΗΓH sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Ο Ντάουνερ στην Κύπρο