ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Απορρίπτουν τα κόμματα την πρόταση Έρογλου για τριμερή

Κυπριακό: Απορρίπτουν τα κόμματα την πρόταση Έρογλου για τριμερή

Απερρίφθη από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου πρόταση του Ντερβίς Έρογλου για τριμερή συνάντηση σε αυτή την φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδίου, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.


Την πρόταση αρχικά είχε απορρίψει και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε τον Ντερβίς Ερογλου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικές προτάσεις.

Σχολιάζοντας το αίτημά του για μια τριμερή συνάντηση, ο Α. Νεοφύτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε οποιαδήποτε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Έρογλου εγκαταλείψει την πολιτική των «δύο κρατών» και υπάρξει το υπόβαθρο για ουσιαστική πρόοδο.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Ντερβίς Ερογλου, αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι δηλώσεις Έρογλου, πρόσθεσε, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές, αλλά και σε κάποιο βαθμό απογοητευτικές όχι γιατί δεν ήταν αναμενόμενες, αλλά γιατί στην ουσία οδηγούν τα πράγματα στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που ο ίδιος λέει ότι επιδιώκει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του κόμματός του πως το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί μια κακή βάση διαπραγμάτευσης, την οποία η τουρκοκυπριακή ηγεσία αξιοποιεί διεθνώς.

Εξέφρασε την ελπίδα έστω και τώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που στηρίζουν, όπως είπε, λανθασμένες πρακτικές, να αλλάξουν στάση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα προς όσους καλλιεργούν κλίμα τεχνητής ευφορίας και ψευδαισθήσεις στο λαό.

Κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι υποχωρήσεις απέναντι στον κατακτητή εκτρέφουν, αντί να αποδυναμώνουν την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Ζητούν από την ΕΕ μία ενωμένη Κύπρο