ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταδικάζει το τουρκικό έγγραφο για υφαλοκρηπίδα

Κύπρος: Καταδικάζει το τουρκικό έγγραφο για υφαλοκρηπίδα

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους, και την καταδικάζει απερίφραστα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Ρηματική Διακοίνωση ημερομηνίας 10 Απριλίου 2014 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα, αφορά την κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων αυτής που παράνομα η Τουρκία θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και ως δήθεν υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

"Η Ρηματική Διακοίνωση παραπέμπει στην ούτω καλούμενη ‘Συμφωνία οριοθέτησης’ μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους η οποία κυρώθηκε από την Τουρκία με το Νόμο 6344, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012. Πρόκειται δηλαδή για τη λεγόμενη ‘συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας’ η οποία υπεγράφη στη Νέα Υόρκη μεταξύ της Τουρκίας και της αποσχιστικής οντότητας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Η ‘συμφωνία’ αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το θέμα διερευνάται από τη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Δέσμευση Γιούνκερ για το Κυπριακό