ΚΥΠΡΟΣ

Ο Χριστόφιας «τα έβαλε» με τον Γιούνκερ

Ο Χριστόφιας «τα έβαλε» με τον Γιούνκερ

Επίθεση στον  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνει ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι κάτω από την επίδραση της κ. Μέρκελ και των Γερμανών, ακόμα κι όταν εμείς δηλώσαμε τον Νοέμβρη του 2012, ότι καταλήξαμε σε μνημόνιο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν άρθρωσε ούτε λέξη και καμιά βοήθεια δεν πρόσφερε για την υπογραφή εκείνου του μνημονίου», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας.

«Φαίνεται ότι εξυπηρέτησε κι αυτός με τη σιωπή και την απραξία του τους στόχους των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης και ειδικότερα του ΔΗΣΥ», υποστηρίζει ο κ. Χριστόφιας.

Χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε: «Ως πρόεδρος του Eurogroup μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είχα προσπαθήσει να πείσω την προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου να δράσει πιο γρήγορα ως προς την υιοθέτηση του προγράμματος που είχε προταθεί από τους διεθνείς δανειστές.

Εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δράσει έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική θέση και διαφορετικές λύσεις θα είχαν δοθεί».

Ο κ. Χριστόφιας εκφράζει λύπη, γιατί ένας σημαντικός παράγοντας του ευρωπαϊκού «γίγνεσθαι», όπως είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλός προσωπικός του φίλος και διαχρονικά φίλος της Κύπρου, «καταδέχεται να προσδένεται στο προεκλογικό άρμα του ΔΗΣΥ». Βέβαια, αναφέρει ο κ. Χριστόφιας, είναι σαφές ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, από τις οποίες προέρχεται ο κ. Γιούνκερ, «έχουν τον λαϊκισμό στην ημερήσια διάταξη της καθημερινής τους δράσης, ιδιαίτερα σε περιόδους προεκλογικές».

Διαβάστε επίσης

Δέσμευση Γιούνκερ για το Κυπριακό