ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: «Αθόρυβη διπλωματία» θα ασκήσει ο ΟΗΕ

Κυπριακό: «Αθόρυβη διπλωματία» θα ασκήσει ο ΟΗΕ

Ενεργό ρόλο με τη μέθοδο της «shuttle diplomacy» (αθόρυβης διπλωματίας) θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε χθες για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Παράλληλα, ο Όζερσαϊ δήλωσε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, εστίασαν την προσοχή τους στα κεφάλαια του περιουσιακού, της επιτροπής δημόσιων υπηρεσιών και των εξουσιών του ομόσπονδου κράτους.

«Η συνάντηση διήρκεσε πέντε ώρες. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πραγματοποιήσαμε μια καλή αρχή. Με ευχαριστεί το γεγονός ότι στην πρώτη συνάντηση υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις μιας διαπραγμάτευσης».

Ο Όζερσαϊ πρόσθεσε επίσης ότι στη χθεσινή συνάντηση έλαβε χώρα η επανεξέταση του εδαφικού.

Οι δυο πλευρές κατέθεσαν κάποιες προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ δήλωσε ότι στη συνάντηση με το βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, δε συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου.

Εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανακοίνωσε ότι αρχές Ιουνίου θα μεταβεί στην Αθήνα και ο Ελληνοκύπριος συνάδελφος του στην 'Άγκυρα.

Ο Όζερσαϊ τέλος είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, ενώ όπως ανέφερε συζήτησαν θέματα του κεφαλαίου της ΕΕ και είναι έτοιμοι κάθε φορά για ανταλλαγή απόψεων επί αυτού.

Διαβάστε ακόμα:

Έρογλου σε Χουριέτ: «Στόχος μας είναι να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2014»