ΚΥΠΡΟΣ

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο

Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος και η δρ Τζιλ Μπάιντεν (σύζυγος του αντιπροέδρου) θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία και την Κύπρο, από τις 20 έως τις 23 Μαΐου 2014.



Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει με την ηγεσία των δύο χωρών «την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών στην Ουκρανία». Ο αντιπρόεδρος θα εξετάσει, επίσης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ανάγκη εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών, ιδίως μέσω της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και την προώθηση σταθερής και συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τονίσει την «ισχυρή υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Ο αντιπρόεδρος θα καλέσει όλες τις πλευρές στο νησί να εντείνουν το έργο τους υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν όλοι οι πολίτες στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, για την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Μπασέσκου και τον πρωθυπουργό Πόντα. Επίσης, θα εκφωνήσει λόγο προς τους ηγέτες της ρουμανικής κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας και θα συναντηθεί με Αμερικανούς και Ρουμάνους που συμμετέχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Επίσης, σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την «ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, δυνάμει του άρθρου 5 και να εκφράσει την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ρουμανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: 90 εκατ. αποζημίωση θα δώσει η Τουρκία στη Κύπρο για την εισβολή!