ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ο φυσικός πλούτος πρέπει να διαμοιραστεί δικαίως

Αναστασιάδης: Ο φυσικός πλούτος πρέπει να διαμοιραστεί δικαίως

Η λύση του Κυπριακού συζητείται εδώ και 40 χρόνια, διάρκεια που είναι αρκετή, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τονίζει πως ο φυσικός πλούτος του νησιού "πρέπει να διαμοιραστεί δικαίως στο κοινό κράτος που θα δημιουργηθεί στη βάση της ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαβαντίς και την Εσρά Αϊγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι καθυστερούμε για τη λύση του Κυπριακού και πως ο κυριότερος λόγος που το 76% είχε ψηφίσει ενάντια στο σχέδιο Ανάν ήταν ότι οι Ε/κ δεν εμπιστεύονται την Τουρκία.

"Δίνω μεγάλη σημασία στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης απέναντι στην Τουρκία και την τ/κ πλευρά. Για τη λύση πρέπει να χτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη".

Αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδίας, σημείωσε ότι στον κόσμο υπάρχουν 24 ομοσπονδίες και σε όλες υπάρχει πολιτική ισότητα, λέγοντας πως χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ισότητα και ότι "θα προστατεύσουμε την πολιτική ισότητα μέσω του Συντάγματος και νομοθεσιών", σύμφωνα με το sigmalive.com.

Εάν δεν υπάρξει λύση δεν βλέπω ένα μέλλον με ευημερία, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και προέβλεψε πως σε περίπτωση μη λύσης το τίμημα θα το πληρώσουν και οι Ε/κ και οι Τ/κ και θα είναι πολύ δύσκολο. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είπε, μπορούν να υποβοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού και αυτός ο πλούτος θα είναι κρατικός, "του κοινού κράτους των Ε/κ και των Τ/κ".

Για το θέμα των Βαρωσίων ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της τ/κ πλευράς πως πρόκειται για χάσιμο χρόνου. "Εμείς ως ηγέτες θα πάρουμε μόνο απόφαση. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των ειδικών". Υποστήριξε δε ότι η συνεργασία ε/κ και τ/κ στα Βαρώσια μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή συνεργασία.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η ΕΕ, τα ΗΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων, "αλλά βεβαίως σε αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών". Ερωτηθείς εάν μπορεί να πεισθεί στο θέμα αυτό η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι θετική και ελπίζει πως αυτό θα αλλάξει. Ούτε από την Τουρκία, είπε, υπάρχει κάποιο σημάδι μέχρι τώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα.

Η μεγαλύτερή του ανησυχία, σημείωσε, είναι να μην μπορέσουν να κάνουν κάποιο βήμα στο θέμα των ΜΟΕ, λέγοντας ότι αυτά θα μπορέσουν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των Ε/κ προς την Τουρκία και την τ/κ πλευρά και την εμπιστοσύνη των Τ/κ προς την ε/κ πλευρά.

Σε ερώτηση που αφορούσε το ότι φαίνεται να μην βιάζεται για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι στα ελληνικά υπάρχει μια παροιμία "όποιος βιάζεται σκοντάφει". Δεν αποδυναμώθηκε καθόλου η αποφασιστικότητά μας, θέλουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο και γι' αυτό πρέπει και οι δύο πλευρές να προετοιμαστούν καλά, πρόσθεσε. "Με αυτόν τον τρόπο ο διάλογος που διεξάγουμε μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Πιστέψτε με, δεν είναι σημαντικό πόσες φορές συναντιώμαστε την εβδομάδα. Το σημαντικό είναι η ουσία και το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων".

Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει δεν είναι για να "νικήσει" η μια πλευρά την άλλη. Είναι πολύ ισορροπημένες προτάσεις, σημείωσε, και στοχεύουν στο να αυξήσουν την πεποίθηση και των δύο κοινοτήτων ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πράγματι κάτι γίνεται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται και στις δύο πλευρές οι δηλώσεις που δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα, ενώ ερωτηθείς εάν έχει ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί απάντησε πως "εάν χάσουμε την αισιοδοξία μας, την ελπίδα, θα είναι το τέλος μας".

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Την Τρίτη η συνάντηση Μαυρογιάννη–Οζερσάι