ΚΥΠΡΟΣ

Οζερσάι: Εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό

Οζερσάι: Εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό

Παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι εφικτό αυτή να ολοκληρωθεί με ένα θετικό αποτέλεσμα δήλωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας σε διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του Τύπου σε διάλεξη για το Κυπριακό που έδωσε σήμερα στο Παρίσι και στο εμπορικό επιμελητήριο Ευρώπης – Αμερικής.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου, σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις, σε ποια κεφάλαια έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από το 2008 έως σήμερα και πού υπήρξαν οι πραγματικές δυσκολίες.

Υπήρξαν, είπε, κάποιες τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με το να παραμείνει η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν (συγκλίσεις), αλλά και με την επιτάχυνση της διαδικασίας από δω και πέρα με ένα χρονοδιάγραμμα, "αλλά στη βάση όλων αυτών βρίσκεται η φυσιολογική στάση στη μη φυσιολογική κατάσταση που υπάρχει στο νησί.

Στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχει μια συνολική λύση, η ε/κ διοίκηση εμφανίζεται σαν η μόνη νομική διοίκηση στο νησί, μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ενώ όλοι παραδέχονται ότι ανήκει και στους Τ/κ ο φυσικός πλούτος στο νησί, δίδεται η άδεια να χρησιμοποιείται μονόπλευρα μόνο από τους Ε/κ".

Δηλαδή, είπε, ένα καθεστώς τυγχάνει φυσιολογικής συμπεριφοράς σαν να μην υπάρχει εκεί κάποιο πρόβλημα. "Δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω την ε/κ κοινότητα, το λέω για να τονίσω ότι αυτή η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά εμπόδια στην εξεύρεση μιας λύσης". Όσον αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, θα παραμείνει αναπάντητο το γιατί οι Ε/κ πρέπει να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες και τον πλούτο με τους Τ/κ.

"Υπό αυτή ακριβώς την άποψη πρέπει να διατεθούν στη διεθνή αγορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, να ληφθεί και η άδεια των Τ/κ και εάν η συνεργασία Ε/κ και Τ/κ σε αυτά τα θέματα τεθεί ως προϋπόθεση με την εξεύρεση λύσης, είναι εφικτό να δούμε στην Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα απτές και θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς στην Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υδρογονάνθρακες δεν είναι βοηθητικοί για μια λύση, περισσότερο θεωρώ ότι είναι εμπόδιο".

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ και το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Οζερσάι είπε ότι τα μέτρα αυτά εάν δεν σχεδιαστούν για να είναι υποβοηθητικά προς τη λύση, η μη φυσιολογική κατάσταση που υπάρχει στο νησί θα μονιμοποιηθεί περισσότερο. Γι' αυτό, συνέχισε, τα ΜΟΕ μπορούν να προσφέρουν μόνο εάν συσχετισθούν με μια περιεκτική λύση και είναι ισορροπημένα. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα μείνουμε με μια παράλληλα διαδικασία που δεν θα στηρίζει αλλήλους, αλλά θα δηλητηριάζει αλλήλους. Ως τ/κ πλευρά, είπε, μπορούν να δουν ζεστά το θέμα των ΜΟΕ ως κάτι που θα συσχετίζεται με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν θα εκτρέπει από την προτεραιότητα μιας περιεκτικής λύσης.
Το απόγευμα ο Τ/κ διαπραγματευτής θα ενημερώσει σε κλειστή συνεδρία για τις διαπραγματεύσεις διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στο γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Λάρνακα: Τουρκοκύπριοι ζητούν να λειτουργήσει παλαιό οθωμανικό τζαμί