ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο εκπρόσωπος του Έρογλου κατηγορεί τον Κύπριο ΥΠΕΞ

Κύπρος: Ο εκπρόσωπος του Έρογλου κατηγορεί τον Κύπριο ΥΠΕΞ

Τα πυρά του εναντίον του Ιωάννη Κασουλίδη έστρεψε ο Οσμάν Ερτούγ, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις δύο προτάσεις για θέματα συνεργασίας σχετικά με το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, όπως είπε, «οι προτάσεις αυτές βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να τα συζητήσει, αναφέροντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχό της δικαίωμα».

Επικρίνοντας τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών για συνέντευξη που παραχώρησε, ισχυριστηκε ότι εκφράζει μαξιμαλιστικές θέσεις και ότι θέτει προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας του πάρε-δώσε, την ώρα, που, όπως ανέφερε ο Ερτούγ, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τρίτη φάση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπαν 'Αιντα, για τη δημιουργία καλού κλίματος και για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Κυπριακό.

Ο κ. Ερτούγ ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο κ. Κασουλίδης προσπαθεί να μετακινήσει το Κυπριακό από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας ότι Κασουλίδης και Σαμαράς μιλάνε με τον ίδιο τρόπο.