ΚΥΠΡΟΣ

Ο Έρογλου «ρίχνει το γάντι» στον Ερντογάν για το Κυπριακό

Ο Έρογλου «ρίχνει το γάντι» στον Ερντογάν για το Κυπριακό

Κίνηση με διπλό στόχο ήταν η σημερινή απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να διορίσει νέο διαπραγματευτή τον Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος είναι ο πιο σκληροπυρηνικός στο Κυπριακό , μετά τον Ραούφ Ντενκτάς.

Έγκυρη πηγή με άριστη γνώση της πολιτικής κατάστασης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είπε απόψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Έρογλου επέλεξε να διορίσει τον κ. Ολγκούν , ο οποίος είναι ο πιο πιστός εκφραστής της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς , «εν γνώσει του ότι θα δυσαρεστήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν». Ο κ. Ερντογάν, πρόσθεσε , «δεν θέλει να ακούει για ανθρώπους του Ραούφ Ντενκτάς».

Ο Εργκιούν Ολγκούν ήταν «υφυπουργός» του Ντενκτάς και ο πιο στενός σύμβουλος του στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το 2004 στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το σχέδιο Ανάν συνόδευε ως εκπρόσωπος του Ντενκτάς την τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Έρογλου με τον διορισμό του Ολγκούν επιδιώκει , ενόψει των «προεδρικών εκλογών» του προσεχούς Απριλίου, να συσπειρώσει γύρω του την ευρύτερη δεξιά για να επανεκλεγεί.

Με δεδομένη την σημερινή εξέλιξη και την αναστολή από την περασμένη Τρίτη της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η λαθροβίωση μέχρι και τις «εκλογές» στα κατεχόμενα της διαπραγματευτικής διαδικασίας , μέσω «εκ του σύνεγγυς» επαφών του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ με τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανεπίτρεπτες οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη δύναμης στην Κύπρο