ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο η αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στην Κύπρο η αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

H προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψη της Αμάντα Σλόουτ στην Κύπρο ξεκίνησε σήμερα (22/1/2014) με συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Η συνάντηση η οποία δεν ήταν για κάλυψη από τα Μέσα Ενημέρωσης περιστράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες γύρω από διμερή θέματα συνεργασίας που αφορούν τον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκ νέου το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Αμάντα Σλόουτ μετέβη αργότερα στα κατεχόμενα και συναντήθηκε στο λεγόμενο Προεδρικό με τον Ντερβίς Έρογλου. Πριν τη συνάντηση με τον Σλόουτ ο Έρογλου συνέχιζε τις προκλήσεις εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η Ε/κ πλευρά θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματευσεων.

«Οι Ε/κ "γείτονες" μας δεν βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα. Εάν εγκαταλείψουν τις προϋποθέσεις τους, τότε θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία, διότι η προτεραιότητά μας δεν είναι να ασχολούμαστε με τις προϋποθέσεις αλλά να λύσουμε το υφιστάμενο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κατοχικός ηγέτης.

Ακολούθως η Αμάντα Σλόουτ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το τελευταίο εξάμηνο, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή που προέρχεται από την έξαρση της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνάντηση με την κ. Sloat είχε πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας κ. Townsend.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει ενίσχυση της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όλων όσοι στηρίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και προβλεψιμότητα στην πολιτική που ακολουθούν.

Η Κύπρος, σημείωσε, ακολουθεί μια εποικοδομητική και συνετή στάση, προσανατολισμένη στην προαγωγή των κοινών συμφερόντων και στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, έχοντας αποδείξει τη βούληση αλλά και την ικανότητά της να συμβάλει στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων.

Χθες (24/1/2015) σε ανακοίνωση της η Πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωνε πως η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα εκφράσει τη στήριξη της στις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις